Smakosze.pl Przepisy Sos tatarski będzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik. Babcie go nie znały
canva/losinstantes

Sos tatarski będzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik. Babcie go nie znały

6 kwietnia 2023

Sos tatarski podkreśli smak wielu wielkanocnych potraw. Dodatek kaparów sprawi, że będzie jeszcze lepszy. Wykonanie rarytasu o nietuzinkowym smaku jest bardzo proste. Musicie spróbować.

Przepis na pyszny sos tatarski

Ta odsłona sosu jest pełna charakteru. Choć nie należy do najlżejszych, od święta warto jej skosztować. Zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil, a rodzinie na pewno się spodoba.

Składniki:

  • 250 ml majonezu, najlepiej domowego
  • 2 duże jaja
  • 2-3 niewielkie korniszony
  • kilka marynowanych grzybków
  • 10 g posiekanego szczypiorku
  • 10-15 g kaparów
  • 50 g śmietany kremówki
  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Zjadła 3 dania w restauracji Mateusza Gessler i zapłaciła grosze. Takiej ceny się nie spodziewaliśmy

Jak zrobić znakomity sos tatarski? Dodajcie kapary

Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Gdy ostygną, obieramy je i oddzielamy żółtka od białek. Obie części rozdrabniamy — jedną siekamy, drugą przecieramy przez sito. Korniszony i grzyby marynowane starannie siekamy.

Kapary także rozdrabniamy. Produkty przenosimy do dużej miski i dodajemy szczypiorek oraz rozdrobnione jajka. Wszystko łączymy z majonezem i śmietaną kremówką. Sos tatarski doprawiamy do smaku, używając cukru, soli i pieprzu.

Jakie podać sos tatarski?

Rarytas w tym wydaniu świetnie pasuje do jajek na twardo i wszelkich mięs — zarówno tych pieczonych, jak i ryby czy delikatnych wędlin. Nadaje im niesamowitego charakteru. Będzie stanowił nie lada konkurencję dla chrzanu.

Na naszej stronie znajdziecie proste przepisy na inne wielkanocne klasyki. Szczególnie polecamy recepturę na paschę . Sprawdźcie też koniecznie jak zrobić pyszną babkę z dodatkiem majonezu .

Sos tatarski z kaparami jest wyborny.png
canva/LarisaBlinova
Masz w domu ten produkt? Nie jedz go, jest niebezpieczny dla zdrowia
Wyszło na jaw, co wyprawiają klienci w Biedronce, gdy obsługa nie patrzy. To nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy