Sos tatarski będzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik. Babcie go nie znały
Sos tatarski podkreśli smak wielu wielkanocnych potraw. Dodatek kaparów sprawi, że będzie jeszcze lepszy. Wykonanie rarytasu o nietuzinkowym smaku jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Przepis na pyszny sos tatarski
Ta odsłona sosu jest pełna charakteru. Choć nie należy do najlżejszych, od święta warto jej skosztować. Zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil, a rodzinie na pewno się spodoba.
Składniki:
- 250 ml majonezu, najlepiej domowego
- 2 duże jaja
- 2-3 niewielkie korniszony
- kilka marynowanych grzybków
- 10 g posiekanego szczypiorku
- 10-15 g kaparów
- 50 g śmietany kremówki
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić znakomity sos tatarski? Dodajcie kapary
Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Gdy ostygną, obieramy je i oddzielamy żółtka od białek. Obie części rozdrabniamy — jedną siekamy, drugą przecieramy przez sito. Korniszony i grzyby marynowane starannie siekamy.
Kapary także rozdrabniamy. Produkty przenosimy do dużej miski i dodajemy szczypiorek oraz rozdrobnione jajka. Wszystko łączymy z majonezem i śmietaną kremówką. Sos tatarski doprawiamy do smaku, używając cukru, soli i pieprzu.
Jakie podać sos tatarski?
Rarytas w tym wydaniu świetnie pasuje do jajek na twardo i wszelkich mięs — zarówno tych pieczonych, jak i ryby czy delikatnych wędlin. Nadaje im niesamowitego charakteru. Będzie stanowił nie lada konkurencję dla chrzanu.
Na naszej stronie znajdziecie proste przepisy na inne wielkanocne klasyki. Szczególnie polecamy recepturę na paschę . Sprawdźcie też koniecznie jak zrobić pyszną babkę z dodatkiem majonezu .