Smakosze.pl
Babka cytrynowa

canva/Atide, Getty Images

Dlaczego do babki cytrynowej warto dodać majonez? Powód zaskoczy niejednego smakosza

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cytrynowa babka jest swojego rodzaju symbolem świąt Wielkanocy, kiedy to najczęściej się ją piecze. Dla niektórych opcja dodania do masy kilku łyżek majonezu może być zaskakująca, jednak warto ją przetestować. Dzięki niemu ciasto staje się znacznie wilgotniejsze, a także nie kruszy się.

Babka cytrynowa już niedługo zagości na stołach praktycznie wszystkich Polaków - Wielkanoc jest wszak coraz bliżej. Aby mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie wilgotny i smaczny, dodaj do niego majonez.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Ten niecodzienny dodatek był stosowany już przez nasze babcie, które wiedziały, że jest on sekretem idealnie wilgotnego ciasta. Nie trzeba się obawiać, że babka będzie źle smakować, ponieważ majonez jest niewyczuwalny w gotowym przysmaku.

Przepis na babkę cytrynową z majonezem

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej

  • 125 g mąki ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 250 g cukru

  • 15 g cukru wanilinowego

  • 4 czubate łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 cytryna

  • bułka tarta

  • odrobina masła

Zacznij od ubicia jajek z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Obie mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj je do jajek z cukrem, cały czas miksując.

Cytrynę sparz wrzątkiem, obierz z niej skórkę i wyciśnij sok. Dodaj sok i skórkę do masy i ponownie wymieszaj. Pod koniec mieszania ciasta połącz je z 4 łyżkami majonezu.

Formę do pieczenia natłuść masłem i obsyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto tak, aby sięgało do 3/4 wysokości ścianek. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu na 60 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami.

Babka cytrynowa

Źródło zdjęcia: canva/Iamthatiam, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niecodziennikpary; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >