Sos z pomidorów do słoików. Niezawodny przepis
Sos z pomidorów do słoików to lekki i bardzo aromatyczny sos do makaronów, zapiekanek, pizzy, mięsa. Sos z pomidorów przygotuj na oliwie z oliwek, z czosnkiem i świeżą bazylię, a zrobisz doskonałą bazę do dań w prawdziwie włoskim stylu. Poznaj przepis na wyśmienity sos z pomidorów do słoików, zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.
Sos z pomidorów do słoików to banalnie prosty sos o niezwykłym smaku i aromacie świeżej bazylii, czosnku i oliwy. Sos pasteryzowany zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, dzięki czemu w każdej chwili możesz przygotować prosty i wyśmienity posiłek z włoską nutą.
Do sosu wykorzystaj dojrzałe, słodkie pomidory. Latem najlepsze będą pomidory polne o podłużnym kształcie. Pomidory te kupisz w lipcu i sierpniu w każdym warzywniaku i na targowisku. Pomidory polne to najlepszy gatunek pomidorów, są tak słodkie, soczyste i pełne smaku, że nie mają sobie równych.
W sezonie zimowym, kiedy dostępne są wyłącznie pomidory szklarniowe o ładnym kolorze, lecz praktycznie bez smaku, sos ugotuj na pomidorach cherry. Są mniejsze, jednak zimą to właśnie ich smak najbardziej przypomina polną, wygrzaną w słońcu odmianę.
Sos z pomidorów do słoików będzie świetnym dodatkiem do makaronu, pizzy, zapiekanek, lasagne i dań mięsnych. Jeśli masz ochotę na obiad w prawdziwie włoskim stylu- tu dowiesz się, jak zrobić wyśmienitą pizzę według receptury Magdy Gessler.
W tym artykule dowiesz się również, jak zrobić lekki makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i bazylią, idealny na pożywny lunch, obiad lub kolację.
Przepis na sos z pomidorów do słoików
Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów
100 ml oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
łyżeczka cukru
kilka listów bazylii
sól, pieprz
Jak zrobić sos pomidorowy do słoików?
Pomidory obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę, na tarce zetrzyj czosnek, posiekaj listki bazylii. W większym garnku podgrzej oliwę, dodaj do niej posiekany czosnek, bazylię i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu. Do garnka dodaj pomidory, cukier, dokładnie wymieszaj i gotuj do miękkości.
Źródło zdjęcia: canva/OcsanaDen Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżą bazylią. Gotowy sos przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut. Słoiczki odstaw do spiżarni i ciesz się pysznym i świeżym sosem przez wiele miesięcy.