Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.10.2021 02:00

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
canva/PingPongCat

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami to pomysł na prosty, szybki i wyjątkowo aromatyczny obiad. Tagliatelle podsmażone na oleju z pomidorów z dodatkiem warzyw smakuje doskonale i pokochają je nawet największe niejadki. Poznaj przepis na makaron z cukinią i suszonymi pomidorami.

Suszone pomidory są świetnym dodatkiem do makaronów i sałatek. Pomidory są bardzo aromatyczne, dzięki czemu każde danie przygotowane z ich dodatkiem jest niezwykle wyraźne i intensywne w smaku. Pomidory suszone doskonale łączą się więc z delikatnym makaronem i cukinią.

Makaron zawsze podsmażam na patelni ze wszystkimi składnikami, aby dokładnie naszedł sosem i smakiem potrawy. Makaron tagliatelle gotuję od 3 do 5 minut, aby był el dente i nie rozpadł się podczas smażenia. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również ulubiony makaron.

Pomidory suszone możesz przygotować samodzielnie. Tu znajdziesz prosty sposób na domowe suszone pomidory, doskonałe do makaronów i sałatek.

Przepis na makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki na 4 porcje:

  • paczka makaronu tagliatelle

  • duża cukinia

  • 10 suszonych pomidorów

  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • czerwona cebula

  • mały kawałek parmezanu

  • łyżeczka suszonej bazylii

  • sól, pieprz

Jak przygotować makaron z cukinią i suszonymi pomidorami?

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, parmezan zetrzyj na grubych oczkach. W dużym garnku o grubym dnie podsmaż na oleju z pomidorów posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj pokrojoną drobno cukinię, suszoną bazylię, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Pod koniec dodaj pokrojone pomidory suszone, ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj, podlej odrobiną oleju z pomidorów w razie potrzeby i smaż 3-4 minuty. Przed podaniem oprósz parmezanem.

Smacznego.