Sposób cud na przechowywanie cebuli. Będzie świeża wiele miesięcy
Cebula jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Dlatego warto dowiedzieć się, jak odpowiednio ją przechowywać, aby wytrzymała przez zimowe miesiące. Sposób jest łatwy, ale należy przestrzegać kilku zasad, dzięki którym warzywo nie ulegnie zepsuciu. Czytaj dalej, a o wszystkim się dowiesz.
Cebula to podstawa
Cebula jest niezbędnym składnikiem wielu dań i pomimo tego, że dostępna jest przez cały rok, warto poznać sposób na jej przechowywanie. Niezależnie od tego, czy twoja cebula pochodzi z targowiska, czy z własnego ogródka możesz wypróbować sposób, który znajdziesz w dalszej części artykułu. Dzięki niemu warzywo nawet po kilku miesiącach nadal będzie świeże i nie zgnije.
Patent nie jest zbyt skomplikowany, tylko wymaga poświecenia odrobiny czasu i spełnieniu kilku zasad. Istotne jest nie tylko miejsce składowania warzywa, ale też jego odpowiednie przygotowania. Wszystkie szczegóły poznasz, czytając poniższy fragment.
Zabezpieczanie cebuli
Aby cebula zachowała świeżość na długi czas, przed przechowywaniem należy ją odpowiednio przygotować. Jest to kluczowa kwestia, ponieważ tylko dzięki temu, cebula się nie zepsuje. Dlatego należy oczyścić ją z ziemi, a następnie pozostawić ją w suchym i przewiewnym miejscu na około 2-3 tygodnie.
Po tym czasie cebula powinna wyschnąć. Suche i kruche powinny być także korzenie cebuli, które należy przyciąć na długość 1 centymetra. Dopiero tak przygotowana cebula nadaje się do dłuższego przechowywania.
Jak przechowywać cebulę?
Zanim przystąpisz do przechowywania cebuli, musisz wybrać odpowiednie miejsce. Panująca w nim temperatura powinna mieć od 0 do 5 stopni Celsjusza. Najlepszym wyborem okazuje się oczywiście piwnica lub chłodna spiżarnia czy strych. Miejsce już mamy, to teraz czas na pojemnik. Zdecydowanie odradzamy przechowywania cebuli w plastikowym pudełku. Warto wybrać drewnianą skrzynkę lub karton z otworami.
Cebulę należy przechorować w suchym piasku, który dodatkowo wyciągnie wilgoć i zapewni warzywu stałą temperaturę. Wystarczy wsypać go do wybranego wcześniej opakowania, a następnie umieścić w nim cebulę i zasypać piaskiem. W ten sposób wytrzyma do wiosny.
Sprawdź także, jak Wachowicz gotuje krupnik oraz poznaj inny przepis na babkę twarogową .