Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zawsze wlewam do gotujących się kartofli. Po wyjęciu z wody mają piękny kolor i się nie rozpadają
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.11.2024 17:11

Zawsze wlewam do gotujących się kartofli. Po wyjęciu z wody mają piękny kolor i się nie rozpadają

ziemniaki w wodzie
Fot. YouTube/DooMowa Kuchnia

Na pierwszy rzut oka gotowanie ziemniaków może wydawać się banalne, ale nawet najlepszym kucharzom zdarzają się pomyłki. Można ich uniknąć, stosując pewną sztuczkę. Dowiedz się, jak gotować ziemniaki, a wyjdą doskonałe za każdym razem.

Ziemniaki to podstawa

Ziemniaki dla wielu są podstawowym składnikiem, który musi uzupełnić obiad. Ich przygotowanie wydaje się banalne, wystarczy przecież obrać je, umyj i ugotować w osobnej wodzie. Czasami zdarza się jednak tak, że po ugotowaniu warzywo ciemnieje lub rozpada się na kawałki. A wtedy nie wygląda zbyt apetycznie i zachęcająco.

Wszytko, zależy przede wszystkim od rodzaju i gatunku ziemniaków, ale też od samego gotowania. Oprócz soli do wody należy dodać coś jeszcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki składnik chodzi. Już zawsze będziesz dodawać go podczas gotowania. 

obieranie.jpg
Fot. Canva/grapix
Weź 4 krople i wetrzyj w okna. Przestaną parować

Ziemniaki z tym dodatkiem

Okazuje się, że niezastąpionym składnikiem podczas gotowania ziemniaków jest… sok z cytryny. Choć może dziwić, naprawdę ma on zastosowanie. Kwas z owocu sprawia, że ziemniaki wchłaniają zdecydowanie mniej wody, dzięki czemu się nie rozpadają . W dodatku sok sprawia, że ziemniaki po ugotowaniu nie ściemniają i będą wyglądały apetycznie. O tym, kiedy należy wlać sok, dowiesz się z poniższej instrukcji. 

Jak gotować ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków rozpocznij od obrania ich. Następnie umyj je i umieść w garnku. Zalej zimną wodą i rozpocznij gotowanie. W trakcie dodaj sól i dokładnie wymieszaj składniki. Kiedy woda zacznie się gotować, wlej dwie łyżki soku cytryny. Wymieszaj i gotuj do miękkości.

Teraz wystarczy je odcedzić i podać na obiad. Sok z cytryny zneutralizował zawarty w ziemniakach enzym oksydazy polifenolowa, dzięki czemu mają odpowiedni kolor. Wypróbuj sposób, a nie zwiedziesz się. 

Sprawdź, co dodać do masy na mielone oraz dowiedz się, gdzie zjeść słynną kanapkę z McDonald's.

ugotwane ziemnaiki.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk