Starłem marchewkę i połączyłem z resztą składników. Wyszło prawdziwe cudo
Ciasto marchewkowe to gotowa ilustracja pojęcia zdrowego przysmaku. W tym przepisie łączymy owoce, warzywa i nabiał w pyszne, słodkie ciasto. Jest ono świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Ciasto marchewkowe
Choć przepisy na różne formy ciasta marchewkowego krążą już od kilkudziesięciu lat, niektórzy wciąż podchodzą do niego nieufnie. No bo jak to tak, zmieniać warzywo korzeniowe w deser. A jednak, jest to świetny pomysł.
Zwłaszcza że takie ciasto marchewkowe świetnie komponuje się z jabłkiem (podobnie jak w surówkach), a także kremowo-śmietanowymi smakami (znów jak w najbardziej tradycyjnej surówce z marchewki). Przywykliśmy do tego, że marchew to warzywo i zapominamy, jak bardzo słodkim jest produktem !
Zdrowe ciasto z marchewki i jabłka
Marchewka to doskonałe źródło m.in. beta-karotenu, który jest naturalną prowitaminą A . To znaczy, że pomaga nam wytworzyć samodzielnie ten potrzebny do życia składnik. Ale przede wszystkim jest zdrowym przysmakiem, który doskonale odnajduje się w kuchni w przeróżnych rolach.
Składniki:
- 200 g marchewki
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 jabłka
- 50 g orzechów włoskich
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na masę śmietankową:
- 120 g serka typu philadelphia
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
- posiekane orzechy włoskie do dekoracji
Pieczemy ciasto marchewkowe
Jajka ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do nich cukier i miksujemy na gładkie, puszyste ciasto . Cienkim strumieniem, nie przestając miksować, dodajemy do niego olej.
Obraną marchewkę i jabłka ścieramy na tarce o grubych okach. Orzechy drobno siekamy. Składniki te dodajemy do ciasta razem z wiórkami kokosowymi. Do ciasta dodajemy mąkę przesianą ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Mieszamy wszystkie składniki delikatnie.
Mikserem ubijamy serek z miękkim masłem i cukrem pudrem . Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 150 stopni. Przed wyjęciem upewniamy się wykałaczką, że ciasto jest suche w środku.
Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Przekładamy je połową kremu, drugą połową smarujemy je po wierzchu. Posypujemy orzechami włoskimi.
Wypróbuj też przepisy na tani obiad z ziemniaków i kurczaka oraz surówkę z cukinii .
Źródło: kwestiasmaku.com