Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto francuskie z ułożonymi owocami potnij w wąskie paski. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.09.2024 21:01

Ciasto francuskie z ułożonymi owocami potnij w wąskie paski. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

ciasto francuskie z owocami
Fot. YouTube/Kuchnia Doro

Ciasto francuskie idealne na deser. W połączeniu z owocami stworzysz słodką przekąskę, która trafi w gusta nawet najbardziej wymagającego domownika. Z tym sprawdzonym przepisem ten deser przygotujesz bez problemu. Zaryzykuj i zrób go nawet dzisiaj. 

Ciasto francuskie, czyli składnik do wszystkiego

Ciasto francuskie jest produktem genialnym. Jest na tyle uniwersalne, że można przygotować z niego niemalże wszystko. Widoczne jest to choćby po ilości przepisów na przekąski, tarty, zapiekanki i desery, które tworzy się właśnie z ciasta francuskiego. 

Nam udało znaleźć się przepis, z którego przygotujesz słodką przekąskę z wykorzystaniem właśnie ciasta francuskiego i owoców. Przygotowanie jest niezwykle łatwe, wystarczy, że dowiesz się, jak to zrobić. Wszelkie szczegóły znajdziesz w dalszej części artykułu. 

owoce.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Doro
Zetrzyj cukinię i wbij do niej jajka. Ten przepis zasługuje na jakąś nagrodę

Ciasto francuskie i owoce

Jak już wiesz, głównym składnikiem jest ciasto francuskie, którego nie musisz przygotowywać ręcznie, bo wystarczy, że kupisz to gotowe w rolce. Towarzyszyć mu będą sezonowe owoce i kilka niezbędnych składników. Poznasz je wszystkie wraz z dokładnymi proporcjami, kiedy zerkniesz na poniższą listę. Produktów nie ma zbyt wiele, a te potrzebne kosztują grosze. Przygotuj je i czym prędzej bierzmy się za przygotowania. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Doro, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 100 g świeżych malin
  • 100 g świeżych borówek
  • 3 łyżki dżemu malinowego
  • 1 jajko
  • cukier puder

Przepis na deser

Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wyłóż dżem i rozsmaruj go, zostawiając po 5 centymetrów z każdej strony. Na dżemie naprzemiennie ustaw w rzędach maliny i borówki. 

Prostopadle do dłuższego boku i owoców za pomocą noża natnij ciasto w paski o szerokości około 1,5 centymetra. Powstałymi paskami przykryj owoce, tworząc z ciasta wzór warkocza. 

Zalep końcówki. Jajko wbij do miski i roztrzep je. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Umieść w nim ciasto i piecz je przez 20 minut. Gdy wystygnie, obsyp je cukrem pudrem i gotowe. Krój na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź także przepis na pierogi inne niż zazwyczaj oraz dowiedz się, jakie przetwory z ogórków przygotować

ciasto z owocami.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Doro