Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał patent na puszyste naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje do ciasta
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał patent na puszyste naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje do ciasta

18 kwietnia 2023

Puszyste naleśniki skuszą niejednego smakosza. Tomasz Strzelczyk zaproponował pyszną wersję z wiosennymi dodatkami. Kucharz do ciasta wrzucił świeże warzywa, a po usmażeniu wypełnił je twarogiem z nowalijkami. Naleśniki są niezwykle puszyste dzięki drożdżom. Musicie spróbować — pokochacie od pierwszego kęsa.

Przepis na znakomite naleśniki z warzywami

Dodanie warzyw do ciasta na naleśniki nie jest typowym sposobem przyrządzania tego dania. Strzelczyk udowodnił jednak, że z odpowiednimi proporcjami składników uzyskamy wciąż puszystą masę, która po usmażeniu będzie rozpływać się w ustach. Warto przetestować.

Składniki na ciasto:

  • pół czerwonej papryki
  • pół średniej cukinii
  • 1 nieduża marchewka
  • 2 duże jaja
  • 300 ml letniej wody
  • 350 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 50-70 g sera Bursztyn
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50-60 g śmietany 18%
  • 6 niezbyt dużych rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • rukola
Polacy ruszyli do lasów z koszykami. Uwielbiane grzyby znajdziesz już w kwietniu

Jak zrobić smakowite naleśniki? Tomasz Strzelczyk zdradził przepis

Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Mleko łączymy w dużej misce z wodą, cukrem, jajkami, drożdżami instant i proszkiem do pieczenia. Do gładkiej masy wsypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 45 minut, uprzednio przykrywając je ściereczką.

W międzyczasie rozdrabniamy warzywa. Paprykę kroimy w niewielką kostkę, a marchew i cukinię ścieramy na tarce o większych oczkach. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól oraz zioła prowansalskie.

Po wymieszaniu wrzucamy także rozdrobniony na tarce ser Bursztyn i warzywa. Masę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż zrumieni się z obu stron.

Jak podać naleśniki z warzywami?

Tomasz Strzelczyk serwuje przysmak z farszem z twarożku i nowalijek , które sporządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Można też pokusić się o wykorzystanie gotowych sklepowych wyrobów, ale to nie będzie to samo.

Przepis na farsz do naleśników

W misce kruszymy twaróg i dodajemy śmietanę. Doprawiamy go solą oraz pieprzem, a następnie wsypujemy posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę. Solimy lub oprószamy pieprzem, jeśli uznamy że jeszcze jest to konieczne. Twarożek układamy na naleśnikach wraz z rukolą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Szczególnie polecamy znakomitą wersję z jajem sadzonym od Ewy Wachowicz. Spróbujecie też koniecznie słodkiej odsłony z dodatkiem budyniu .

Naleśniki z warzywami są pyszne.png
canva/Eising

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Dietetyk wskazał najlepszy dodatek do kawy. Nikt by o nim nie pomyślał
Mięso zmielisz nawet bez maszynki. Wystarczy pamiętać o jednym detalu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy