Strzelczyk pokazał swój najnowszy domowy kebab. Oszalejesz na jego punkcie, jak cała Polska
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale zamachnął się na polską świętość: kebab. Jak mu wyszedł? Drobiowy, na grubym, łagodny, na miejscu – i niezwykle pyszny.
Kultowy polski kebab
W ostatnich dekadach, nieco niepostrzeżenie, kebab stał się kultową potrawą z kategorii ulicznego jedzenia. Jest też drugą, obok pizzy, najcześciej w Polsce zamawianą potrawą na wynos . Oszaleliśmy na jego punkcie, bo jest sycący, dostatni i dobrze skomponowany z mięsa, węglowodanów, warzyw i sosu.
Strzelczyk pokazał, jak przygotować taki kebab od zera. Przepis nie należy do najszybszych, jeśli chcemy zrobić wszystko z włącznie z bułką. Dostajemy jednak kebab o pewnym składzie , bez chodzenia na skróty, aromatyczny i smaczny.
Łagodny na grubym
Częścią przepisu Strzelczyka jest doskonały sos czosnkowy z miętą. Amatorzy wersji na ostro mogą też sięgnąć po pikantny ajwar , kruszone chili w oleju z azjatyckiego sklepu albo sos sriracha , który łatwo kupić w hipermarkecie czy dyskoncie.
Składniki farszu do kebabu
- Mięso z 3-4 górnych udek kurczaka
- 300 ml kefiru
- Po 2 łyżeczki czerwonej papryki, kozieradki i czarnego pieprzu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka soli
- Posiekana kapusta pekińska
- Pomidory, ogórki świeże i kiszone
- ½ czerwonej cebuli
Składniki sosu czosnkowego
- 100 ml mleka
- 200 ml schłodzonego oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 20 ml cytryny
- Kilka listków mięty
- 1 łyżeczka cukru
Składniki bułki do kebabu
- Starter: 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 g mąki 00, 200 ml ciepłego mleka
- 420 g mąki pszennej typ 00
- 40 ml oliwy
- 225 ml mleka lub wody
- 1 łyżeczka soli
- Po 1 łyżeczce czarnego i białego sezamu
- 1 żółtko
Kebab w domu
Pomidora i ogórki kroimy w plasterki, czerwoną cebulę w pióra, a kapustę szatkujemy. Przyprawy do marynaty mieszamy z jogurtem. Mięso z kurczaka rozbijamy i zalewamy marynatą , przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.
Składniki startera do pieczywa mieszamy i odstawiamy, by wystartował. Kiedy ruszy, dodajemy mąkę, mleko lub wodę i pozostałe składniki. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .
Mleko z musztardą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami mieszamy w blenderze. Cienkim strumieniem dolewamy do mieszanki oliwę i miksujemy, podobnie jak majonez. Sos jest gotowy, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą.
Wyrośnięte ciasto składamy jeszcze kilka razy, układamy na blasze wysmarowanej olejem i formujemy okrągły placek o grubości 2-3 centymetrów . Nakłuwamy go widelcem, smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wypiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni .
Marynowane mięso grillujemy lub pieczemy we frytownicy beztłuszczowej, aż będzie złociste. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy bułka będzie upieczona, studzimy ją, rozkrawamy na ćwiartki i nakrawamy.
Środek bułki dokładnie smarujemy sosem czosnkowym, faszerujemy pokrojonym w paski mięsem i warzywami. Po wierzchu polewamy jeszcze raz sosem. Możemy podać z ajranem – tureckim jogurtem pitnym.
Wypróbuj też przepisy na bigos z młodej kapusty i wiejską zupę szczawiową .