Smakosze.pl Porady Strzelczyk pokazał sztuczkę z papierem do pieczenia. Jest stara jak świat, a wciąż nie każdy ją zna
Canva / Felicity Tai z Pexels; youtube.com/@oddaszfartucha

Strzelczyk pokazał sztuczkę z papierem do pieczenia. Jest stara jak świat, a wciąż nie każdy ją zna

1 stycznia 2025

Tomasz Strzelczyk, autor książek kucharskich i uczestnik MasterChefa, uczy, bawi i wychowuje. W jednej ze swoich krótszych form wideo zaprezentował kuchenną sztuczkę, która pomoże rozwiązać częsty kłopot.

Sztuczka kuchenna Strzelczyka

Równomierne rozłożenie papieru do pieczenia na blasze i sprawienie, by się trzymała, to nie lada wyzwanie. Oczywiście, jest to problem z kategorii tzw. problemów pierwszego świata. Ludzkości nie uratujemy umiejętnością zmuszenia papieru, by poddał się naszej woli.

Ale to właśnie suma takich umiejętności sprawia, że w kuchni czujemy się pewnie i gotujemy lepiej . Ostatecznie, człowiek ma tylko dwie ręce. Kiedy więc gotujemy, warto je przeznaczyć do zadań naprawdę ważnych, zamiast skupiać się na rozwiązywaniu problemów, których można uniknąć.

papier do pieczenia

Podsmażam jabłka na patelni i zalewam tą masą. To najszybszy przepis na ciasto, jaki istnieje

Sztuczka kuchenna z papierem do pieczenia

Zanim poznałem tę sztuczkę kuchenną wypróbowałem kilka innych, dużo bardziej kłopotliwych . W zależności od zastosowania papieru do pieczenia, próbowałem nagiąć go do mojej woli przyczepiając klipsami do brzegów blachy. Czasem w ruch szły także magnesy, które przytrzymywały papier na rogach.

Okazuje się, że rozwiązanie było o wiele prostsze. Metoda praktykowana była od dziesiątek lat , a czasem uczona w technikach gastronomicznych. Ostatnio zaś przypomniał ją także Tomasz Strzelczyk. Potrzebujemy tylko miski wody.

Strzelczyk pokazuje, jak traktować papier do pieczenia

Woda jest najprostszym i najmniej inwazyjnym „klejem” w wypadku śliskich i równych powierzchni. Tomasz Strzelczyk przypomniał więc, że papier do pieczenia nie jest zwykłym papierem i świetnie znosi namaczanie . Na swoim filmie pokazuje, jak korzysta z tej właściwości papieru.

Zanim wyścieła blachę papierem do pieczenia, zwija go w kulkę i zanurza w miseczce z wodą . Papier potrzebuje chwilę, by pokryć się cieczą, ale kiedy wychodzi cały mokry, nie traci nic z cech, dla których go używamy. Wystarczy z powrotem rozprostować papier i ułożyć go na blasze i voilà - nie musimy w żaden sposób więcej go przytrzymywać. Za chwilę i tak przyciśniemy go czymś, co chcemy włożyć do piekarnika i zwijający się papier nie będzie już naszym problemem. Teraz można skupić się na właściwym gotowaniu.

Wypróbuj też sposób na pieczarki, które nie ciemnieją podczas duszenia . Możesz też przyspieszyć obieranie ziemniaków dzięki prostej kuchennej sztuczce.

W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniu
Lepsza niż rosół i pomidorowa. Zupa gyros jest prosta w przygotowaniu i smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy