Strzelczyk pokazał sztuczkę z papierem do pieczenia. Jest stara jak świat, a wciąż nie każdy ją zna
Tomasz Strzelczyk, autor książek kucharskich i uczestnik MasterChefa, uczy, bawi i wychowuje. W jednej ze swoich krótszych form wideo zaprezentował kuchenną sztuczkę, która pomoże rozwiązać częsty kłopot.
Sztuczka kuchenna Strzelczyka
Równomierne rozłożenie papieru do pieczenia na blasze i sprawienie, by się trzymała, to nie lada wyzwanie. Oczywiście, jest to problem z kategorii tzw. problemów pierwszego świata. Ludzkości nie uratujemy umiejętnością zmuszenia papieru, by poddał się naszej woli.
Ale to właśnie suma takich umiejętności sprawia, że w kuchni czujemy się pewnie i gotujemy lepiej . Ostatecznie, człowiek ma tylko dwie ręce. Kiedy więc gotujemy, warto je przeznaczyć do zadań naprawdę ważnych, zamiast skupiać się na rozwiązywaniu problemów, których można uniknąć.
Sztuczka kuchenna z papierem do pieczenia
Zanim poznałem tę sztuczkę kuchenną wypróbowałem kilka innych, dużo bardziej kłopotliwych . W zależności od zastosowania papieru do pieczenia, próbowałem nagiąć go do mojej woli przyczepiając klipsami do brzegów blachy. Czasem w ruch szły także magnesy, które przytrzymywały papier na rogach.
Okazuje się, że rozwiązanie było o wiele prostsze. Metoda praktykowana była od dziesiątek lat , a czasem uczona w technikach gastronomicznych. Ostatnio zaś przypomniał ją także Tomasz Strzelczyk. Potrzebujemy tylko miski wody.
Strzelczyk pokazuje, jak traktować papier do pieczenia
Woda jest najprostszym i najmniej inwazyjnym „klejem” w wypadku śliskich i równych powierzchni. Tomasz Strzelczyk przypomniał więc, że papier do pieczenia nie jest zwykłym papierem i świetnie znosi namaczanie . Na swoim filmie pokazuje, jak korzysta z tej właściwości papieru.
Zanim wyścieła blachę papierem do pieczenia, zwija go w kulkę i zanurza w miseczce z wodą . Papier potrzebuje chwilę, by pokryć się cieczą, ale kiedy wychodzi cały mokry, nie traci nic z cech, dla których go używamy. Wystarczy z powrotem rozprostować papier i ułożyć go na blasze i voilà - nie musimy w żaden sposób więcej go przytrzymywać. Za chwilę i tak przyciśniemy go czymś, co chcemy włożyć do piekarnika i zwijający się papier nie będzie już naszym problemem. Teraz można skupić się na właściwym gotowaniu.
Wypróbuj też sposób na pieczarki, które nie ciemnieją podczas duszenia . Możesz też przyspieszyć obieranie ziemniaków dzięki prostej kuchennej sztuczce.