Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk połączył z nią ogórki kiszone i stworzył najlepszą surówkę. W sam raz do schabowego
fot. youtube.com/@oddaszfartucha

Strzelczyk połączył z nią ogórki kiszone i stworzył najlepszą surówkę. W sam raz do schabowego

18 stycznia 2024

Przepisów na surówkę jest nieskończona liczba. W tym przepisie Tomasz Strzelczyk tak zaczarował, że wyszła sałatka niezwykła. Jest lekka, pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu.

Sposób na pyszną surówkę

Sekret idealnej surówki kryje się w jej prostocie. Sałatka ze świeżych warzyw to raptem kilka składników połączonych ze sobą w najprostszy sposób. Jednak ta całość okazuje się czymś większym niż suma swoich części. Tak jest właśnie w wypadku tej lekkiej surówki z kapusty i cebuli.

Jak przystało na surówkę, jest też ona niezwykle zdrowa. Jej składniki są źródłem białka, witamin oraz bakterii kwasu mlekowego , które regenerują żołądek. Jeśli użyjemy oliwy , mamy też dodatkowe źródło dobrych, nienasyconych tłuszczów.

Krojenie ogórków
fot. youtube.com/@oddaszfartucha
Biorę imbir i buraka i zyskuję najlepszy napój na odporność. Zimą piję go non stop

Przepis na surówkę Strzelczyka

Ta surówka pasuje praktycznie do wszystkiego , włącznie z grillowaniem, upałami, zimą. Taką surówkę możemy mieć cały rok, jeśli tylko dostaniemy świeżą kapustę – zapowiada Tomasz Strzelczyk.

Składniki

  • ¼ główki świeżej kapusty
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego (polecamy oliwę)
  • Łyżka miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie surówki Strzelczyka

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w cienkie pióra , a ogórki kiszone przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do salaterki. Pozostałe składniki umieszczamy w miseczce, przyprawiamy i mieszamy na gęsty, jednorodny sos. Zalewamy nim składniki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut .

Chodzi o to, żeby zmiękła kapusta, pod wpływem soli, musztardy, winegretu – tłumaczy Tomasz Strzelczyk.

Wypróbuj też przepis na zapiekane pałki z kurczaka i mięso mielone pieczone w cieście .

dressing surówki
fot. youtube.com/@oddaszfartucha
Zamiast robić szarlotkę, piekę ryż z jabłkami. Babciny deser bije na głowę wszystkie inne
Ten przepis na mięsne galaretki mam od znajomej kucharki. Zawsze robią furorę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy