Strzelczyk połączył z nią ogórki kiszone i stworzył najlepszą surówkę. W sam raz do schabowego
Przepisów na surówkę jest nieskończona liczba. W tym przepisie Tomasz Strzelczyk tak zaczarował, że wyszła sałatka niezwykła. Jest lekka, pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu.
Sposób na pyszną surówkę
Sekret idealnej surówki kryje się w jej prostocie. Sałatka ze świeżych warzyw to raptem kilka składników połączonych ze sobą w najprostszy sposób. Jednak ta całość okazuje się czymś większym niż suma swoich części. Tak jest właśnie w wypadku tej lekkiej surówki z kapusty i cebuli.
Jak przystało na surówkę, jest też ona niezwykle zdrowa. Jej składniki są źródłem białka, witamin oraz bakterii kwasu mlekowego , które regenerują żołądek. Jeśli użyjemy oliwy , mamy też dodatkowe źródło dobrych, nienasyconych tłuszczów.
Przepis na surówkę Strzelczyka
Ta surówka pasuje praktycznie do wszystkiego , włącznie z grillowaniem, upałami, zimą. Taką surówkę możemy mieć cały rok, jeśli tylko dostaniemy świeżą kapustę – zapowiada Tomasz Strzelczyk.
Składniki
- ¼ główki świeżej kapusty
- 2 ogórki kiszone
- 1 średnia czerwona cebula
- 2-3 łyżki oleju roślinnego (polecamy oliwę)
- Łyżka miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- Sól, pieprz
Przygotowanie surówki Strzelczyka
Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w cienkie pióra , a ogórki kiszone przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do salaterki. Pozostałe składniki umieszczamy w miseczce, przyprawiamy i mieszamy na gęsty, jednorodny sos. Zalewamy nim składniki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut .
Chodzi o to, żeby zmiękła kapusta, pod wpływem soli, musztardy, winegretu – tłumaczy Tomasz Strzelczyk.
Wypróbuj też przepis na zapiekane pałki z kurczaka i mięso mielone pieczone w cieście .