Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę imbir i buraka i zyskuję najlepszy napój na odporność. Zimą piję go non stop
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.01.2024 18:38

Biorę imbir i buraka i zyskuję najlepszy napój na odporność. Zimą piję go non stop

Imbir i burak
fot. youtube.com/@KatarzynaTOP

Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa. Każdy zawarty w nim składnik ma zbawienne działanie dla organizmu. Pity kilka razy w tygodniu będzie miał tak dobry wpływ na nasze zdrowie, że trudno tutaj wymienić wszystkie jego zbawienne właściwości.

Sok na odporność i nie tylko

Co by się stało, gdyby połączyć niektóre spośród najzdrowszych składników, jakie możemy włączyć do swojej diety? Łatwo się o tym przekonać, kupując składniki dosłownie za grosze i wrzucając wszystkie do blendera. Tak powstały sok można popijać np. w pracy i podać go dzieciom do podwieczorku. Jest tak bogaty w składniki odżywcze, że trzeba pamiętać, by z nim nie przesadzić.

W składzie tego soku mamy różnorakie produkty. Burak jest bogaty w żelazo i ma świetne działanie przeciwzapalne, podobnie jak kurkuma. Marchewka to beta-karoten, czyli prowitamina A, a także witaminy z grupy B, C, E i K. Imbir to znów produkt przeciwzapalny, ale także regulujący trawienie.

Składniki soku w blenderze
fot. youtube.com/@KatarzynaTOP
Zamiast robić szarlotkę, piekę ryż z jabłkami. Babciny deser bije na głowę wszystkie inne

Zdrowy napój z imbiru i buraka

Autorka kanału Przepisy od Katarzyny, od której zaczerpnęliśmy ilustracje, dodaje do tego soku jeszcze owoc miechunki (physalis). Jest to świetny składnik, ale nie zawsze łatwo go kupić, więc można go pominąć. W naszym przepisie polecamy za to szczyptę kurkumy – jednego z najzdrowszych składników spożywczych.

Składniki

  • 1 średni burak
  • 3 średnie marchewki
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Ok. 20 g imbiru
  • Szczypta kurkumy
  • Ew. kilka owoców miechunki

Przygotowujemy sok na odporność

Buraka i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w blenderze, zalewamy szklanką wody i miksujemy na gładką masę. Dodajemy liście z natki pietruszki i plastry oskrobanego ze skórki imbiru. Możemy też wrzucić 4-5 owoców miechunki, pokrojonych w ćwiartki, i szczyptę kurkumy. Znów blendujemy i przeciskamy przez sitko, zbierając sok. 

Taki napój można pić 2-3 razy w tygodniu. Poprawi on odporność, wyniki badań, a nawet samopoczucie. Odciśnięte zmiksowane buraki z marchewką warto wykorzystać w innych przepisach.

Wypróbuj też przepis na szybkie faworki oraz dietetyczny obiad z warzyw pieczonych w rękawie.

Marchewka w blenderze
fot. youtube.com/@KatarzynaTOP