Surówka z białej kapusty do obiadu
Lekka, smaczna i zdrowa- taka właśnie jest surówka z białej kapusty, idealna jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówka doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny smakuje wyśmienicie, a przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na obłędną surówkę z białej kapusty do obiadu.
Biała, młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Zawarte w niej witaminy, minerały i przeciwutleniacze wzmacniają układ nerwowy, odpornościowy, wzrok, kości, poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia. Kapusta to również bogactwo potasu, który jest szczególnie ważny dla naszego serca.
Surówka z białej kapusty z marchewką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny i aromatyczną oliwą z oliwek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Surówka jest również mało kaloryczna, ponieważ nie musisz doprawiać jej majonezem.
Surówka z białej kapusty będzie pasować do każdego dania mięsnego, wegetariańskiego i ryb. Szczególnie dobrze łączy się między innymi z kurczakiem po chińsku, pieczonym schabem i grillowanymi rybami.
Do obiadu równie dobrze sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty na słodko- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty z orzechami włoskimi i rodzynkami.
Przepis na surówkę z białej kapusty do obiadu
Składniki na 4-5 porcji:
350-400 g białej kapusty
2 marchewki
pół pęczka szczypiorku
płaska łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
pieprz, sól
Jak zrobić surówkę z białej kapusty do obiadu?
Kapustę posiekaj drobno, marchewkę zetrzyj na tarce, warzywa przełóż do większej miski, dodaj posiekany szczypiorek, oprósz cukrem i odstaw na chwilę.
Źródło zdjęcia: canva/Leeser Do sałatki wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszaj. Danie dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki a 10-15 minut, aby sałatka schłodziła się przed podaniem.