Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak po chińsku z warzywami lepszy niż z restauracji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.03.2022 00:19

Kurczak po chińsku z warzywami lepszy niż z restauracji

Kurczak po chińsku z warzywami
canva/arfo

Kurczak po chińsku z warzywami to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad w azjatyckim stylu. Mięso i warzywa obsmażone w woku, aromatyczna marynata i gęsty sos na bazie sosu sojowego, imbiru, cukru i octu ryżowego sprawią, że przeniesiesz się w niezwykłą, kulinarną podróż. Poznaj przepis na genialnego kurczaka po chińsku z warzywami, orzechami i szczypiorkiem.

Kurczak po chińsku jest jedną z moich ulubionych potraw w stylu azjatyckim. Doskonale usmażone mięso, chrupiące warzywa, prażone orzechy, imbir to wprost idealnie połączenie, które dopełnione jest aromatycznym sosem. Kurczaka po chińsku podaję z ryżem jaśminowym lub basmati, ponieważ jest sypki i doskonale komponuje się z daniami Dalekiego Wschodu.

Danie przygotuj w woku, ponieważ najlepiej sprawdzi się do krótkiego smażenia warzyw i mięsa w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie masz woka, wykorzystaj żeliwną patelnię lub taką z grubym dnem, abyś bez problemu smażył warzywa bez ryzyka spalenia. Jeśli lubisz pikantne dania - przygotuj kurczaka po chińsku z dużą ilością chili.

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, orientalny obiad - tu znajdziesz pyszną inspirację. Kurczak w sosie orzechowym, mango i limonką smakuje wyśmienicie.

Przepis na kurczaka po chińsku z warzywami

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • papryka czerwona

  • 3 cebule dymki

  • szczypiorek

  • 2 marchewki

  • garść orzechów arachidowych

  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego

  • 3 łyżki startego imbiru

  • 150 ml bulionu drobiowego

  • 3 łyżeczki oleju sezamowego

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • łyżeczka cukru

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 3 ząbki czosnku

  • odrobina chili w proszku

Jak przygotować kurczaka po chińsku z warzywami?

Umyj, obierz, osusz kurczaka i pokrój je na mniejsze kawałki.

Przygotuj marynatę: do miseczki wlej 4 łyżki sosu sojowy, łyżkę oleju sezamowego, ocet, odrobinę chili i wymieszaj. Natrzyj nią kurczaka i wstaw do lodówki na godzinę. Przygotuj sos: do bulionu dodaj cukier, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego i mąkę kukurydzianą. Gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.

Kawałki kurczaka obsmaż przez 8 minut w woku lub patelni z grubym dnem z olejem sezamowym. Odstaw. Na patelnię wrzuć orzechy, posiekany czosnek, dymki, pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę, świeży korzeń imbiru i obsmażaj przez 5 minut. Dodaj kurczaka, wlej sos i gotuj przez 5 minut.

Podawaj z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.