Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z czerwonej kapusty do słoików na całą zimę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.01.2022 01:00

Surówka z czerwonej kapusty do słoików na całą zimę

Surówka z czerwonej kapusty do słoików
canva/Mariha-kitchen

Surówka z czerwonej kapusty do słoików to świetny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty świetnie smakuje z roladkami, schabowym, kurczakiem, pieczoną rybą, a dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się jej świeżością i smakiem przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty do słoików.

Surówka z czerwonej kapusty do słoików to prosta i wyjątkowo smaczna surówka, która dzięki aromatycznej zalewie i pasteryzacji zachowuje swoją świeżość i smak przez wiele miesięcy. Po surówkę sięgam za każdym razem, kiedy chcę przygotować smaczny obiad dla najbliższych.

Surówka z kapusty czerwonej to wyśmienity dodatek do zrazów i bitek wołowych, kurczaka, kotletów schabowych. Surówka smakuje równie dobrze z pieczonymi i smażonymi rybami, często dodaję ją również do kopytek. Kopytka podsmażone na maśle z cebulką i podane z kapustą czerwoną smakują genialnie.

Aby surówka miała idealny smak, a sama kapusta była chrupiąca, zalej poszatkowane liście zalewą i odstaw na 24 godziny, co jakiś czas mieszając. Nie gotuj kapusty na drugi dzień, surową przełóż do słoików, zalej zalewą z sokiem i pasteryzuj.

Do słoików przygotuj również surówkę węgierską, czyli surówkę z papryki, cebuli i czosnku w aromatycznej zalewie. Surówka jest idealna do obiadu w zimowe dni.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty do słoików

Składniki na 4 słoiki o pojemności 720 ml:

  • 2,5 kg kapusty czerwonej

  • pół szklanki octu jabłkowego

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 łyżki soli

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty do słoików?

Poszatkuj kapustę, przełóż do dużego, wysokiego garnka. W osobnym garnku zagotuj ocet z cukrem, solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Całość oprósz solidnie pieprzem, wymieszaj. Gdy cukier już się rozpuści, wlej zalewę do kapusty, dokładnie wymieszaj.

Garnek przykryj i odstaw na całą dobę w suche, chłodne miejsce, co jakiś czas przemieszaj całość. Następnego dnia wyparz słoiki, włóż do nich kapustę, dociskaj, żeby zmieściło się jej jak najwięcej, wlej sok z kapusty.

Szatkowanie czerwonej kapusty do surówki

Źródło zdjęcia: canva/Studio Germany Słoiki zakręć i przełóż do góry dnem do dużego garnka, następnie zalej wodą, aby przykrywała słoiki w 3/4 i gotuj przez 20 minut od momentu wrzenia wody. Tak przygotowane słoiki zanieś do spiżarni i ciesz się chrupiącą i smaczną surówką przez wiele miesięcy.