Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z kapusty włoskiej do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.01.2022 01:00

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu
canva/ildipapp

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu to pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Każda potrawa podana z lekką surówką w sosie chrzanowym smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na surówkę z kapusty włoskiej do obiadu.

Surówka z kapusty włoskiej to prawdziwa bomba witaminowa. Sezon na kapustę trwa od końca maja do września, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z niej wiele, wyśmienitych surówek, w tym właśnie surówkę z marchewką, cebulką i sosem chrzanowym.

Kapusta włoska to źródło witaminy K, która wzmacnia nasze kości, zęby i stawy. Kapusta jest również bogata w witaminy z grupy B, potas i magnez, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę serca i całego układu nerwowego.

Surówka z kapusty włoskiej świetnie smakuje z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, wołowiną, schabem, karkówką. Potrawa dobrze łączy się również z rybami i kotletami z ciecierzycy, a także z tradycyjnymi pulpetami, mielonymi i kotletami schabowymi.

Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i wyraźną w smaku surówkę z kapusty- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty czerwonej z chrzanem, idealna do obiadu.

Przepis na surówkę z kapusty włoskiej do obiadu

Składniki na 4-5 porcji:

  • mała główka kapusty włoskiej

  • cebula biała

  • duża marchew

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Składniki na aromatyczny sos do surówki:

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • łyżeczka chrzanu

  • sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty włoskiej do obiadu?

Kapustę i cebulę drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce. Warzywa przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Majonez wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i chrzanem.

Tarty chrzan

Źródło zdjęcia: canva/eskymaks

Sos wlej do surówki, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby dobrze schłodziła się przed podaniem.