Surówka z kapusty włoskiej do obiadu
Surówka z kapusty włoskiej do obiadu to pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Każda potrawa podana z lekką surówką w sosie chrzanowym smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na surówkę z kapusty włoskiej do obiadu.
Surówka z kapusty włoskiej to prawdziwa bomba witaminowa. Sezon na kapustę trwa od końca maja do września, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z niej wiele, wyśmienitych surówek, w tym właśnie surówkę z marchewką, cebulką i sosem chrzanowym.
Kapusta włoska to źródło witaminy K, która wzmacnia nasze kości, zęby i stawy. Kapusta jest również bogata w witaminy z grupy B, potas i magnez, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę serca i całego układu nerwowego.
Surówka z kapusty włoskiej świetnie smakuje z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, wołowiną, schabem, karkówką. Potrawa dobrze łączy się również z rybami i kotletami z ciecierzycy, a także z tradycyjnymi pulpetami, mielonymi i kotletami schabowymi.
Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i wyraźną w smaku surówkę z kapusty- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty czerwonej z chrzanem, idealna do obiadu.
Przepis na surówkę z kapusty włoskiej do obiadu
Składniki na 4-5 porcji:
mała główka kapusty włoskiej
cebula biała
duża marchew
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki na aromatyczny sos do surówki:
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka chrzanu
sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z kapusty włoskiej do obiadu?
Kapustę i cebulę drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce. Warzywa przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Majonez wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i chrzanem.
Źródło zdjęcia: canva/eskymaks
Sos wlej do surówki, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby dobrze schłodziła się przed podaniem.