Smakosze.pl
Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis

canva/Zolotaosen

Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis

22 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlety z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Kotlety są łatwe w przygotowaniu i idealne na szybki, wegetariański obiad lub przekąskę. Poznaj niezawodny przepis na doskonałe w smaku kotlety z ciecierzycy.

Kotlety z ciecierzycy przygotowuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na szybki, wegetariański obiad lub kolację. Kotlety są niezwykle delikatne, a chrupiąca skórka, cebulka i pietruszka nadają im wyjątkowego smaku i aromatu.

Kotlety z ciecierzycy podaję z surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką ze świeżych warzyw sezonowych. Kotlety wykorzystuję również do przygotowania wegetariańskich burgerów. Pamiętaj, aby ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie, aby była miękka. Z twardych strączków nie przygotujesz gładkiej masy.

Jeśli szukasz pomysłu na kotlety wegetariańskie-tu znajdziesz prosty przepis na kotlety z marchewki z pestkami dyni.

Niezawodny przepis na kotlety z ciecierzycy

Składniki na 5 porcji:

  • szklanka ciecierzycy

  • 2 czerwone cebule

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do obtoczenia

  • jajko

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?

Ciecierzycę namocz na całą noc. Cebule podsmaż na oleju, posiekaj pietruszkę. Zblenduj ciecierzycę, dwie cebule, pietruszkę, jajko, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej, następnie usmaż na oleju.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego — tradycyjny przepis

Przepisy

Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa indyjska z soczewicą

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora z majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Co zrobić, żeby galareta do karpia była klarowna?

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwe spaghetti bolognese

Czytaj więcej >