Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.10.2021 02:00

Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis

Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis
canva/Zolotaosen

Kotlety z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Kotlety są łatwe w przygotowaniu i idealne na szybki, wegetariański obiad lub przekąskę. Poznaj niezawodny przepis na doskonałe w smaku kotlety z ciecierzycy.

Kotlety z ciecierzycy przygotowuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na szybki, wegetariański obiad lub kolację. Kotlety są niezwykle delikatne, a chrupiąca skórka, cebulka i pietruszka nadają im wyjątkowego smaku i aromatu.

Kotlety z ciecierzycy podaję z surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką ze świeżych warzyw sezonowych. Kotlety wykorzystuję również do przygotowania wegetariańskich burgerów. Pamiętaj, aby ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie, aby była miękka. Z twardych strączków nie przygotujesz gładkiej masy.

Jeśli szukasz pomysłu na kotlety wegetariańskie-tu znajdziesz prosty przepis na kotlety z marchewki z pestkami dyni.

Niezawodny przepis na kotlety z ciecierzycy

Składniki na 5 porcji:

  • szklanka ciecierzycy

  • 2 czerwone cebule

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do obtoczenia

  • jajko

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?

Ciecierzycę namocz na całą noc. Cebule podsmaż na oleju, posiekaj pietruszkę. Zblenduj ciecierzycę, dwie cebule, pietruszkę, jajko, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej, następnie usmaż na oleju.

Smacznego.

Tagi: Danie Obiad