Surówka z ogórków kiszonych
Pyszne ogórki kiszone są klasyką naszej rodzimej kuchni. Same w sobie cechują się wyjątkowym słono-kwaśnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dziś na ich bazie przygotujemy surówką, która zachwyci domowników.
Surówka w przepysznej odsłonie
Dodatki obiadowe można przygotować na wiele sposobów. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na surówkę z pora. Tym razem specjał będzie składał się w znacznej mierze z ogórków kiszonych.
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe. Zawierają niewiele kalorii, jednak w ich wnętrzu można znaleźć całą masę witamin i minerałów. Wzmacniają one odporność organizmu. Kiszonki dostarczają nam również błonnik i bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego.
Surówka z kiszonych ogórków pasuje praktycznie do każdego obiadu. Dobrze odnajduje się w towarzystwie dań mięsnych oraz wegetariańskich przysmaków. Niemal każdy specjał może wiele zyskać za sprawą niepozornego dodatku.
Wyjątkowa surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć większych problemów z tym przepisem. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
5 ogórków kiszonych
Jabłko
1/4 korzenia selera
Czerwona cebula
15 ml oleju
Sól
Pieprz
(Canva.com / bigacis)
Ogórki kiszone w formie surówki zachwycą najbliższych
Najpierw ogórki kiszone wyjmujemy z zalewy i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy je do miski. Jabłko obieramy. Wycinamy z niego gniazda nasienne. Owoc ścieramy na tarce o sporych oczkach. Dodajemy go do ogórków kiszonych.
Seler także obieramy i ścieramy na tarce. Z kolei czerwoną cebulę kroimy w piórka lub cienkie półplasterki. Składniki umieszczamy w misce. Całość polewamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po wymieszaniu nasza surówka jest już gotowa.
Dodatek do obiadu z pewnością spotka się z aprobatą. Ogórki kiszone w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy. Warto pamiętać o surówce w tym wydaniu podczas przyrządzania kotletów mielonych. Niedawno przedstawialiśmy przepis Kuronia na ten mięsny przysmak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy Joli; Interia Kobieta; Dietetycy