Surówka z ogórków kiszonych
Canva.com / Mariha-kitchen

Surówka z ogórków kiszonych

Surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o zachwyt. Istnieją liczne przepisy na ten zdrowy dodatek. Niektóre z nich wyróżniają się na tle pozostałych za sprawą swoich walorów smakowych. Nie inaczej jest w przypadku surówki z ogórków kiszonych.

Pyszne ogórki kiszone są klasyką naszej rodzimej kuchni. Same w sobie cechują się wyjątkowym słono-kwaśnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dziś na ich bazie przygotujemy surówką, która zachwyci domowników.

Surówka w przepysznej odsłonie

Dodatki obiadowe można przygotować na wiele sposobów. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na surówkę z pora. Tym razem specjał będzie składał się w znacznej mierze z ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone są bardzo zdrowe. Zawierają niewiele kalorii, jednak w ich wnętrzu można znaleźć całą masę witamin i minerałów. Wzmacniają one odporność organizmu. Kiszonki dostarczają nam również błonnik i bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego.

Surówka z kiszonych ogórków pasuje praktycznie do każdego obiadu. Dobrze odnajduje się w towarzystwie dań mięsnych oraz wegetariańskich przysmaków. Niemal każdy specjał może wiele zyskać za sprawą niepozornego dodatku.

Błyszcząca czy matowa strona folii nadaje się do pieczenia?Błyszcząca czy matowa strona folii nadaje się do pieczenia?Czytaj dalej

Wyjątkowa surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć większych problemów z tym przepisem. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 5 ogórków kiszonych
  • Jabłko
  • 1/4 korzenia selera
  • Czerwona cebula
  • 15 ml oleju
  • Sól
  • Pieprz

Ogórki kiszone

(Canva.com / bigacis)

Ogórki kiszone w formie surówki zachwycą najbliższych

Najpierw ogórki kiszone wyjmujemy z zalewy i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy je do miski. Jabłko obieramy. Wycinamy z niego gniazda nasienne. Owoc ścieramy na tarce o sporych oczkach. Dodajemy go do ogórków kiszonych.

Seler także obieramy i ścieramy na tarce. Z kolei czerwoną cebulę kroimy w piórka lub cienkie półplasterki. Składniki umieszczamy w misce. Całość polewamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po wymieszaniu nasza surówka jest już gotowa.

Dodatek do obiadu z pewnością spotka się z aprobatą. Ogórki kiszone w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy. Warto pamiętać o surówce w tym wydaniu podczas przyrządzania kotletów mielonych. Niedawno przedstawialiśmy przepis Kuronia na ten mięsny przysmak.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli; Interia Kobieta; Dietetycy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł