Smakosze.pl
Surówka z ogórków kiszonych

Canva.com / Mariha-kitchen

Surówka z ogórków kiszonych

27 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o zachwyt. Istnieją liczne przepisy na ten zdrowy dodatek. Niektóre z nich wyróżniają się na tle pozostałych za sprawą swoich walorów smakowych. Nie inaczej jest w przypadku surów

Pyszne ogórki kiszone są klasyką naszej rodzimej kuchni. Same w sobie cechują się wyjątkowym słono-kwaśnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dziś na ich bazie przygotujemy surówką, która zachwyci domowników.

Surówka w przepysznej odsłonie

Dodatki obiadowe można przygotować na wiele sposobów. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na surówkę z pora. Tym razem specjał będzie składał się w znacznej mierze z ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone są bardzo zdrowe. Zawierają niewiele kalorii, jednak w ich wnętrzu można znaleźć całą masę witamin i minerałów. Wzmacniają one odporność organizmu. Kiszonki dostarczają nam również błonnik i bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego

Surówka z kiszonych ogórków pasuje praktycznie do każdego obiadu. Dobrze odnajduje się w towarzystwie dań mięsnych oraz wegetariańskich przysmaków. Niemal każdy specjał może wiele zyskać za sprawą niepozornego dodatku.

Wyjątkowa surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć większych problemów z tym przepisem. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 5 ogórków kiszonych

  • Jabłko

  • 1/4 korzenia selera

  • Czerwona cebula

  • 15 ml oleju

  • Sól

  • Pieprz

(Canva.com / bigacis)

Ogórki kiszone w formie surówki zachwycą najbliższych

Najpierw ogórki kiszone wyjmujemy z zalewy i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy je do miski. Jabłko obieramy. Wycinamy z niego gniazda nasienne. Owoc ścieramy na tarce o sporych oczkach. Dodajemy go do ogórków kiszonych.

Seler także obieramy i ścieramy na tarce. Z kolei czerwoną cebulę kroimy w piórka lub cienkie półplasterki. Składniki umieszczamy w misce. Całość polewamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po wymieszaniu nasza surówka jest już gotowa.

Dodatek do obiadu z pewnością spotka się z aprobatą. Ogórki kiszone w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy. Warto pamiętać o surówce w tym wydaniu podczas przyrządzania kotletów mielonych. Niedawno przedstawialiśmy przepis Kuronia na ten mięsny przysmak.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli; Interia Kobieta; Dietetycy

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Surówka

Przepisy

Przepis na surówkę z pora

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >