Smakosze.pl Przepisy Surówka z selera konserwowego do obiadu. Prosty przepis
canva/KatarzynaBialasiewicz

Surówka z selera konserwowego do obiadu. Prosty przepis

4 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z selera konserwowego do obiadu z jabłkiem i rodzynkami jest lekkim i bardzo smacznym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówkę wymieszaj z majonezem i jogurtem, będzie idealna. Poznaj przepis na surówkę z selera konserwowego do obiadu.

Seler konserwowy jest smacznym i zdrowym składnikiem wielu surówek obiadowych i sałatek warzywnych, nadając im lekkiej ostrości i wyraźnego smaku. Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje zarówno do mięsa czerwonego, drobiu, ryb i kotletów wegetariańskich.

Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Pieczony kurczak z chrupiącą skórką , podany z ziemniakami opiekanymi i surówką z selera. Całe danie smakuje fenomenalnie i każdy prosi o dokładkę. Surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut przed samym podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza i dobrze schłodzona.

Seler konserwowy kupisz w każdym sklepie, możesz również przygotować go samodzielnie- tu poznasz przepis na seler konserwowy do słoików , zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Domowy seler konserwowy nie zawiera sztucznych ulepszaczy smaku i związków wydłużających termin spożycia.

Przepis na surówkę z selera konserwowego do obiadu

Składniki na 4-5 porcji:

  • słoiczek selera konserwowego

  • pół łyżeczki cukru

  • jabłko

  • pół łyżeczki soku z cytryny

  • garść rodzynek

  • łyżka majonezu

  • łyżka jogurtu naturalnego gęstego

  • sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z selera naciowego do obiadu?

Seler odsącz z zalewy i przełóż do większej miski, dodaj cukier i wymieszaj. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało, dodaj do selera. Do miseczki dodaj również rodzynki.

Tarcie jabłka do surówki

Źródło zdjęcia: canva/SonjaBK Do surówki dodaj majonez, jogurt, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby schłodziła się przed podaniem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy