Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Seler konserwowy na cały rok
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.10.2021 02:00

Seler konserwowy na cały rok

Przepis na seler konserwowy
canva/Mark_VB

Seler korzeniowy jest niezwykle zdrowym warzywem, dodawanym do zup, rosołu, mięsa. Marynowany korzeń doskonale nadaje się również do niemal wszystkich sałatek i surówek, wzmacniając ich smak i aromat. Poznaj prosty przepis na seler konserwowy.

Seler korzeniowy jest bardzo zdrowym warzywem. Jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu i cynku, dzięki czemu optymalizuje ciśnienie i produkcję krwi, pracę serca, dba o mocne kości, włosy, paznokcie i zapobiega powstawaniu próchnicy.

Seler posiada również flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Seler korzeniowy jest świetnym dodatkiem do zup i rosołu, ponieważ wzmacnia wywar i znacząco poprawia jego smak i aromat. Gotowany korzeń jest również świetnym składnikiem niezwykle popularnej sałatki jarzynowej i pieczeni mięsnych.

Seler konserwowy natomiast doskonale sprawdzi się do przygotowania sałatek na zimno i surówek obiadowych. Jedną z moich ulubionych sałatek jest właśnie sałatka z selera konserwowego z kukurydzą i ananasem. Wprost idealna na kolację i imprezy w gronie najbliższych.

Przepis na seler konserwowy

Składniki na 2 półlitrowe słoiki:

  • duży seler korzeniowy

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki soli

  • 125 ml octu 10%

  • 250 ml wody

Jak przygotować przepis na seler konserwowy?

Seler umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki, następnie przełóż do słoików.

Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i octem, odstaw do przestygnięcia i zalej seler. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 40 minut, odstaw w suche i ciemne miejsce. Seler konserwowy będzie doskonały już po 7 dniach.