Seler konserwowy na cały rok
Seler korzeniowy jest niezwykle zdrowym warzywem, dodawanym do zup, rosołu, mięsa. Marynowany korzeń doskonale nadaje się również do niemal wszystkich sałatek i surówek, wzmacniając ich smak i aromat. Poznaj prosty przepis na seler konserwowy.
Seler korzeniowy jest bardzo zdrowym warzywem. Jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu i cynku, dzięki czemu optymalizuje ciśnienie i produkcję krwi, pracę serca, dba o mocne kości, włosy, paznokcie i zapobiega powstawaniu próchnicy.
Seler posiada również flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Seler korzeniowy jest świetnym dodatkiem do zup i rosołu, ponieważ wzmacnia wywar i znacząco poprawia jego smak i aromat. Gotowany korzeń jest również świetnym składnikiem niezwykle popularnej sałatki jarzynowej i pieczeni mięsnych.
Seler konserwowy natomiast doskonale sprawdzi się do przygotowania sałatek na zimno i surówek obiadowych. Jedną z moich ulubionych sałatek jest właśnie sałatka z selera konserwowego z kukurydzą i ananasem. Wprost idealna na kolację i imprezy w gronie najbliższych.
Przepis na seler konserwowy
Składniki na 2 półlitrowe słoiki:
duży seler korzeniowy
3 łyżki cukru
3 łyżki soli
125 ml octu 10%
250 ml wody
Jak przygotować przepis na seler konserwowy?
Seler umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki, następnie przełóż do słoików.
Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z cukrem, solą i octem, odstaw do przestygnięcia i zalej seler. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 40 minut, odstaw w suche i ciemne miejsce. Seler konserwowy będzie doskonały już po 7 dniach.