Smakosze.pl Produkty Sypnij zamiast pieprzu. Zmniejsza cukier i ciśnienie, co za skarbnica
Fot. Canva

Sypnij zamiast pieprzu. Zmniejsza cukier i ciśnienie, co za skarbnica

16 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Niepozorna i rzadko stosowana przyprawa ma szereg prozdrowotnych właściwości. Dodając ją do potraw, nie tylko poprawisz ich smak, ale też poprawisz funkcjonowanie organizmu. Dowiedz się, co to za przyprawa, poznaj jej zalety, a później stosuj ją codziennie, przygotowując znakomite posiłki.

Przyprawa niezwykła

Przyprawą , o której mowa, jest czarnuszka. Każdy wie, że chodzi o te niewielkie, czarne ziarenka, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, jak bardzo są one cenne. Okazuje się, że można dodać ją do wielu dań, a nawet przekąsek i nadać im zdecydowanie lepszego, bardziej aromatycznego smaku. Regularne stosowanie czarnuszki pozytywnie wpływa na organizm i zdrowie.

Dlatego warto dodać ją do swojej diety , a ciało na pewno ci się tym odwdzięczy. W dodatku czarnuszka występuje nie tylko w postaci wymienionych ziaren, ale także oleju. Dzięki temu można wykorzystać ją na wiele sposobów. Zalety oraz możliwości wykorzystania, przedstawiamy w dalszej części.

czarnuszka.jpg
Fot. Canva/Nedim_B
Najlepsza szarlotka pod słońcem. Żałuję, że ten przepis poznałem dopiero teraz

Przyprawa o wielu zastosowaniach

Czarnuszka jest przyprawą, którą można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także we wzmacnianiu swojego zdrowia oraz pielęgnacji ciała. Niewielkie ziarenka czarnuszki zawierają w sobie olejki eteryczne, a jednym z nich jest tymochinon. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dlatego tę przyprawę warto wykorzystywać podczas przeziębienia lub do wzmocnienia odporności organizmu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Przyprawa zawiera także cynk oraz witaminę F. Te dwa składniki zadbają o kondycję naszych paznokci, włosów oraz skóry. Powinny stosować ją osoby, które zmagają się z trądzikiem. W dodatku czarnuszka zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia.

Ogromną zaletą czarnuszki jest również to, że ma zdolność regulowania cukru we krwi. Jest to dobra wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą oraz insulinoopornością. Przyprawa wspiera także naczynia krwionośne, bo dzięki niej można zmniejszyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL i zapobiec miażdżycy.

zupa z czarnuszką.jpg
Fot. Canva/MelindaSiklosi

Jak wykorzystać czarnuszkę?

Oprócz wielu zastosowań czarnuszka ma także tę zaletę, że można w łatwy sposób włączyć ją do swojej diety. Okazuje się, że bez problemu można dodać ją do wielu dań. Wszystko za sprawą tego, że czarnuszka ma lekko pikantny smak i bez problemu można zastąpić nią pieprz.

Ziarna czarnuszki wystarczy zmielić, a następnie dodać do zup, sosów i mięs. Świetnym produktem jest także olej z czarnuszki, który odnajdzie się w towarzystwie warzyw w sałatce lub koktajli. Decyzja o tym, jak wykorzystasz czarnuszkę, należy do ciebie. Rozważ jednak, aby stosować ją znacznie częściej, a poprawisz swój wygląd, a także zdrowie.

Sprawdź także, co dodać do kotletów mielonych oraz wypróbuj przepis na dietetyczną sałatkę .

olej z czarnuszki.jpg
Fot. Canva
Najgorszy miód, szkodzi tak jak cukier. Natychmiast przestań go kupować
Obsmażam w tej marynacie i wkładam do piekarnika. Zwykłe schabowe nie mogą się z nimi równać
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy