Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Te kotlety będą hitem w twoim domu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.02.2025 13:54

Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Te kotlety będą hitem w twoim domu

kotlety mielone
Fot. Anna Zyśk

Kotlety mielone są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Soczysty i doprawiony środek, a także chrupiąca, złocista skórka to połączenie, które po prostu rozpływa się w ustach. Przepisów na kotlety mielone jest wiele, jednak mało kto przyrządza je tak, jak Ania Zyśk. Zachwyty gwarantowane.

Kotlety mielone z pysznym dodatkiem polecają się na obiad

Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystaj swoje ulubione mięso. Gorąco polecamy łopatkę, karkówkę lub szynkę wieprzową. Mięso ma przerosty tłuszczu i dzięki niemu kotlety są smaczniejsze, a po usmażeniu nie będą suche.

Przepis na kotlety mielone od Ani Zyśk są rewelacyjne w smaku i soczyste, jak nigdy. Vlogerka kulinarna do masy dodaje musztardę. Zamiast jajka dodaje również uwielbiane warzywo Polaków. Mało kto wie jednak, że można wykorzystać je w tej potrawie. Rodzina będzie zachwycona!

Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji, polecamy kanał vlogerki na Instagramie, jedz.pysznie. Znajdziesz tam wiele przepisów i porad, które odmienią twoją kuchnię.

Zrobiłem na obiad krokiety z przepisu koleżanki. Farsz zaskoczył całą rodzinę

Przepis na kotlety mielone z pysznym dodatkiem

Sekretem niezwykłej soczystości kotletów mielonych są ogórki kiszone. Wystarczy zetrzeć je na tarce i dodać do masy, by uzyskać danie o zachwycającym wręcz smaku. W tym przepisie nie jest potrzebne jajko.

Składniki:

  • 1 kajzerka + mleko do zalania
  • 500 g ulubionego mięsa mielonego
  • 140 g ogórków kiszonych
  • 80 g cebuli
  • 20 g musztardy
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Krok 1: Kajzerkę namocz w mleku, a następnie dokładnie odciśnij.

bułka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2: Na tarce zetrzyj ogórki kiszone i cebulę.

ogórki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3: Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj musztardę, płaską łyżeczkę soli, pieprz. Dodaj także kajzerkę i przygotowane warzywa. 

masa na mielone.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4: Masę wyrabiaj przez chwilę, a następnie uformuj z niej kotlety i obtocz w bułce tartej.

obtaczanie kotletów mielonych w mąc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5: Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!

kotlety mielone smazenie.jpg
Fot. Anna Zyśk