Smakosze.pl Przepisy Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit
canva/HandmadePictures

Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit

24 maja 2023

Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować.

Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować.

Chrupiąca mizeria bez grama nabiału cieszy się w Szwecji sporą popularnością. Delikatny smak ogórków przełamywany jest lekko słodką czerwoną cebulką i octem jabłkowym. Całość ma orzeźwiający charakter. Spodoba się nawet wybrednym.

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 10 g cukru
  • sól w ilości do smaku,
  • koperek wedle uznania
To ciasto na pierogi uda się każdemu. Kluczowy jest 1 detal

Jak zrobić mizerię po szwedzku?

Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w piórka. Warzywo przelewamy wrzątkiem, by miało nieco łagodniejszy smak. Wrzucamy do miski i posypujemy odrobiną soli. Dokładnie mieszamy, delikatnie masując produkty i odstawiamy na chwilę.

W międzyczasie myjemy ogórki i kroimy je w cienkie plastry. Dodajemy do cebuli, po czym zalewamy sosem przygotowanym z octu jabłkowego, cukru i posiekanego koperku. Wszystkie składniki łączymy, a na koniec mizerię przenosimy do lodówki na pół godziny.

Jak podać mizerię po szwedzku?

Surówka z ogórków najlepiej smakuje po schłodzeniu i na świeżo. Nie polecamy robienia jej na „zapas”, bo warzywo z czasem będzie puszczało soki. W szwedzkiej wersji nie solimy go, by uwolnić wodę - bardziej liczy się zachowanie jego chrupkości.

Na naszej stronie znajdziecie inne pr.zepisy na ogórki Oprócz mizerii warto uraczyć się znakomitym chłodnikiem z tego warzywa. Być może przyda wam się tez sprawdzona receptura na ogórki małosolne z kamiennego garnka .

Mizeria po szwedzku jest pyszna (2).png
canva/Christian-Fischer
Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości
Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy