Smakosze.pl Przepisy Szwedzka wersja mizerii przebija inne surówki. Nie będziesz chciał wrócić do klasyki
canva/zia_shusha

Szwedzka wersja mizerii przebija inne surówki. Nie będziesz chciał wrócić do klasyki

25 kwietnia 2023

Mizeria może zaskoczyć. Szwedzka odsłona klasycznego dodatku do obiadu zawiera w sobie cebulkę dymkę oraz ocet. Dwa nieoczywiste produkty sprawiają, że dobrze znana surówka jest bardziej wyrazista i ma ciekawszą konsystencję. Musicie spróbować.

Przepis na mizerię po szwedzku

Prosta kompozycja ogórków z sosem na bazie śmietany może być jeszcze ciekawsza. Wystarczy, że wzbogacimy ją o pełną charakteru cebulę dymkę i wyrazisty ocet winny. Rarytas zachwyci nawet wybrednych.

Składniki:

  • 3 średnie ogórki
  • 1 większa cebula ze szczypiorem
  • kilka liści ulubionej zielonej salaty
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 10 ml octu winnego
  • 5 g cukru
  • solidna szczypta soli
Była hitem w smażalniach, a potem odeszła w zapomnienie. Prawda o tej rybie wbija w fotel

Jak zrobić mizerię po szwedzku? Dwa dodatki są kluczowe

Ogórki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Umieszczamy je w misce. Cebulę ze szczypiorkiem siekamy i dodajemy do naczynia z surówką. Śmietanę łączymy z solą, cukrem i octem winnym. Powstałym sosem zalewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Mizerię przyozdabiamy poszarpanymi w dłoniach listkami sałaty.

Wskazówka: zastępując klasyczną śmietanę produktem sojowym, przygotujecie wegańską odsłonę mizerii. Jeśli lubicie, możecie też skorzystać z produktu kokosowego. W tym przypadku może być konieczna zmiana proporcji przypraw np. pominięcie cukru.

Jak podawać mizerię?

Surówka z sosem na bazie śmietany znakomicie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych. Przed zaserwowaniem warto ja dobrze schłodzić, by była bardziej orzeźwiająca.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na mizerię. Spróbujcie koniecznie wersji greckiej z dodatkiem czosnku i czerwonej cebuli. Być może skusi was też nietypowa mizeria przygotowana z ogórków małosolnych .

Mizeria po szwedzku jest pyszna.png
canva/Jupiterimages
Makłowicz wrzuca do rosołu te 4 przyprawy. Bez udziwnień, klasyka górą
Nie uwierzysz, ile kosztują gofry nad polskim morzem. Za tą cenę można zrobić obiad
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy