Była hitem w smażalniach, a potem odeszła w zapomnienie. Prawda o tej rybie wbija w fotel
Flądra jest cenną i smaczną rybą, na której jedzenie kusi się coraz mniej smakoszy. O wiele rzadziej wybierane mięso ma wiele zalet i stosunkowo niską cenę. Sprawdziliśmy, dlaczego warto po nie sięgać.
Flądra jest lekka i bogata w składniki odżywcze
Nieco zapomniana już ryba charakteryzuje się chudym mięsem i niewielką zawartością kalorii — zaledwie 83 kcal w 100 g. Mimo to jest w stanie dostarczyć nam szereg niezwykle cennych dla naszego zdrowia związków.
Znajdziemy z niej m.in. znaczne ilości kwasów omega 3, które wspomagają regulację ciśnienia tętniczego krwi, normują poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na pracę serca. Stornia obfituje także w istotny w regulacji układu odpornościowego selen o raz niezbędny do prawidłowego rozwoju zębów i kości fosfor.
W mięsie ryby obecne są również witaminy z grupy B — przede wszystkim B12, B6 i B3 — odpowiedzialne za poprawne działanie układu nerwowego czy odpornościowego.
Przenigdy nie wyrzucaj szypułek z truskawek. Prawda o nich zadziwi każdegoJaką przewagę ma flądra nad innymi rybami?
W przeciwieństwie do wielu bałtyckich ryb stornia jest tania. Jeśli zdecydujemy się na zakup ryby od producentów, kilogram będzie nas kosztował zaledwie 10-15 złotych. Koszt dorsza czy halibuta — które są równie smaczne, ale mniej bogate w dobroczynne substancje — zaczyna się na poziomie 40 złotych.
Warto wspomnieć, że wbrew powielanej opinii, flądra nie obfituje w szkodliwe metale ciężkie. Prowadzone przez Morski Instytut Badawczy w Gdyni badania dowiodły, że obecność kadmu czy ołowiu nie była wyższa niż w zbożach uprawianych na polskich polach. Poziom rtęci był co prawda wyższy, ale mieścił się w normach. Należy zatem uznać, ze spożycie tej ryby będzie dla nas korzystne.
Jak podawać flądrę?
Najpopularniejszy sposób, rozpowszechniony zwłaszcza w nadmorskich kurortach, to smażenie ryby w panierce. Nie należy on do zdrowych, bo podczas takiej obróbki ryba traci większość wartości odżywczych. Jednocześnie zyskuje mnóstwo tłuszczu, który dość często nie sprzyja zachowaniu zdrowia.
O wiele lepiej jest oczyszczoną tuszę upiec w piekarniku. W tym artykule zdradzamy, jak zrobić pyszny posiłek z warzywami. Jeżeli wolicie podać rybę z surówką, ten materiał zawiera aż dwa przepisy na zdrowy dodatek.
Źródło: haps, porady.interia