Ta chrupiąca sałatka Strzelczyka jest lepsza niż z restauracji. Nie ma opcji, że się nie uda
Cztery składniki. Dokładnie tylu potrzeba, by stworzyć pyszną sałatkę, która do tego jest witaminową bombą. Do mieszanki buraków i jabłka Tomasz Strzelczyk dodaje winegret, który wydobywa to, co pyszne, z tych i dwóch innych, równie niepozornych składników.
Sałatka buraczkowa
Buraki to doskonałe warzywo , za którym ciągnie się nieco zła opinia. Łatwo zepsuć je przez rozgotowanie, nie wszyscy lubią też miękką, papkowatą konsystencję ćwikły – a w tej formie spotykamy ją niezwykle często.
Ta sałatka obala ten stereotyp. Jest jednocześnie słodkawa, kwaskowa i lekko pikantna, a sos, który Tomasz Strzelczyk do niej przygotowuje , wydobywa swoimi składnikami wszystkie te smaki. No i tekstura – to ona jest niesamowitym atutem tej sałatki, która cudownie chrzęści w ustach.
Buraczki, jabłko, cebula
Wydawać by się mogło, że surowe jabłko i cebula w jednym daniu to przepis kontrowersyjny. Jednak smaki te doskonale się uzupełniają , a ogórki konserwowe nadają całości pikanterii. Taka sałatka to doskonały dodatek do tradycyjnych polskich obiadów.
Składniki
- 2 duże buraki
- 1 niewielka cebula
- 1 duże jabłko lekko kwaśnej odmiany
- 4 ogórki konserwowe
- Mały pęczek koperku
- 100 ml oliwy
- 30 ml octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz
Surówka buraczkowo-jabłkowa
Buraki pieczemy w folii lub gotujemy, a następnie studzimy i obieramy . Ścieramy je na tarce o grubych okach. Jabłko również ścieramy. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy wzdłuż na połówki, a później – wciąż wzdłuż – na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Składniki łączymy w misce .
Pozostałe składniki – oliwę, ocet i miód – łączymy w miseczce lub w słoiku. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy. Jeśli sos przygotowujemy w słoiku, można zakręcić go i mieszać wstrząsając . Próbujemy na smak (z solą nie można przesadzić) i ewentualnie doprawiamy. Sos wylewamy do salaterki i dokładnie mieszamy. Sałatka jest gotowa po ok. pół godziny, kiedy cebula nieco zmięknie pod wpływem zalewy.
Wypróbuj też przepisy na wiosenne ciasto z galaretką i zupę z resztek świątecznego pieczywa.