Smakosze.pl Przepisy Ta chrupiąca sałatka Strzelczyka jest lepsza niż z restauracji. Nie ma opcji, że się nie uda
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Ta chrupiąca sałatka Strzelczyka jest lepsza niż z restauracji. Nie ma opcji, że się nie uda

3 kwietnia 2024

Cztery składniki. Dokładnie tylu potrzeba, by stworzyć pyszną sałatkę, która do tego jest witaminową bombą. Do mieszanki buraków i jabłka Tomasz Strzelczyk dodaje winegret, który wydobywa to, co pyszne, z tych i dwóch innych, równie niepozornych składników.

Sałatka buraczkowa

Buraki to doskonałe warzywo , za którym ciągnie się nieco zła opinia. Łatwo zepsuć je przez rozgotowanie, nie wszyscy lubią też miękką, papkowatą konsystencję ćwikły – a w tej formie spotykamy ją niezwykle często.

Ta sałatka obala ten stereotyp. Jest jednocześnie słodkawa, kwaskowa i lekko pikantna, a sos, który Tomasz Strzelczyk do niej przygotowuje , wydobywa swoimi składnikami wszystkie te smaki. No i tekstura – to ona jest niesamowitym atutem tej sałatki, która cudownie chrzęści w ustach.

ścieranie buraków
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zbierasz czosnek niedźwiedzi? Jeden błąd i dostaniesz ogromną grzywnę

Buraczki, jabłko, cebula

Wydawać by się mogło, że surowe jabłko i cebula w jednym daniu to przepis kontrowersyjny. Jednak smaki te doskonale się uzupełniają , a ogórki konserwowe nadają całości pikanterii. Taka sałatka to doskonały dodatek do tradycyjnych polskich obiadów.

Składniki

  • 2 duże buraki
  • 1 niewielka cebula
  • 1 duże jabłko lekko kwaśnej odmiany
  • 4 ogórki konserwowe
  • Mały pęczek koperku
  • 100 ml oliwy
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz

Surówka buraczkowo-jabłkowa

Buraki pieczemy w folii lub gotujemy, a następnie studzimy i obieramy . Ścieramy je na tarce o grubych okach. Jabłko również ścieramy. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy wzdłuż na połówki, a później – wciąż wzdłuż – na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Składniki łączymy w misce .

Pozostałe składniki – oliwę, ocet i miód – łączymy w miseczce lub w słoiku. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy. Jeśli sos przygotowujemy w słoiku, można zakręcić go i mieszać wstrząsając . Próbujemy na smak (z solą nie można przesadzić) i ewentualnie doprawiamy. Sos wylewamy do salaterki i dokładnie mieszamy. Sałatka jest gotowa po ok. pół godziny, kiedy cebula nieco zmięknie pod wpływem zalewy.

Wypróbuj też przepisy na wiosenne ciasto z galaretką i zupę z resztek świątecznego pieczywa.

sos do sałatki
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Żaden olej i smalec. Najlepsze kotlety schabowe zrobisz na tym tłuszczu
Czy w piątek po Wielkanocy katolików obowiązuje post? Decyzja Kościoła zaskoczy wszystkich
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy