Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To wiosenne ciasto robi furorę w moim domu. Rodzina błaga o dokładki i wcale mnie to nie dziwi

To wiosenne ciasto robi furorę w moim domu. Rodzina błaga o dokładki i wcale mnie to nie dziwi

wiosenne ciasto
Fot. YouTube/smakikatriny

Przyszła wiosna, dlatego robię ciasto, która zachwyca wiosennymi kolorami. Zrobione z galaretki, śmietanki i na delikatnym, puszystym biszkopcie, jest kwintesencją tej pory roku. Wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. 

Wiosenne ciasto pełne kolorów i smaku

Czy są tu łasuchy? Mam nadzieję, że się znajdą, bo polecam przepis na wyjątkowe ciasto. Wyglądem przypomina wiosnę, bo jest pełne barwnej galaretki, do tego orzeźwiającym krem i biszkopt, który rozpływa się w ustach. Ciasto znakomicie prezentuje się i zachwyca smakiem. Jest w sam raz na początek nowej pory roku.

Polecam każdemu, kto uwielbia ciasta, przepis na ten wiosenny smakołyk. Znajdziesz go na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. Dzięki tej recepturze przygotujesz ciasto, które jest ozdobą każdego stołu i marzeniem każdego łasucha. 

ciasto
Fot. YouTube/smakikatriny
Właśnie się tego nauczyłam: z chleba, który mi został po świętach zrobię pyszną zupę. Cała rodzina już się oblizuje

Jak zrobić wiosenne ciasto z galaretką?

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru

Składniki na krem:

  • 900 ml soku marchewkowego
  • 3 budynie śmietankowe
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru

Składniki na warstwę galaretek:

  • galaretka brzoskwiniowa
  • galaretka malinowa
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 ½ łyżki żelatyny
  • 125 ml wrzątku do żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie ciasta zacznij od wsypania galaretek do naczyń i wlania wody. Wymieszaj i zostaw do stężenia, a potem włóż do lodówki. Teraz zrób bazę kremu, a do garnka wlej sok marchewkowy i wsyp budynie śmietankowe bez cukru. Wymieszaj, by nie było grudek, zagotuj, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, by się nie przypaliło.

Budyń zostaw do ostygnięcia i zajmij się przygotowaniem biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj 5 łyżek cukru. Dalej ubijaj i dodaj żółtka. Składniki miksuj do połączenia. Teraz przesiej mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto

Wiosenne ciasto dla każdego łasucha

Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Upieczony biszkopt wystudź. Teraz do miseczki włóż 200 g miękkiego masła i ½ szklanki cukru pudru. Składniki utrzyj na puch. Dodawaj partiami ostudzony budyń z sokiem miksując w tym czasie masę. Następnie krem wyłóż na upieczony biszkopt i wstaw do lodówki. Kiedy biszkopt z kremem tężeje, wyjmij już stężałe galaretki z naczyń i pokrój. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj i ostudź.

Śmietankę ubij, dodaj cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Teraz ważne, by szybko dodać pokrojone galaretki, bo żelatyna zacznie tężeć. Przygotowaną masę rozprowadź po cieście w blasze. Całość znów wstaw do lodówki, by masa stężała. Przygotuje dwie galaretki agrestowe, co będzie już ostatnim etapem. Gdy zaczną tężeć, wylej je na ciasto. Wstaw na noc do lodówki. Pisaliśmy o znakomitej sałatce z młodych listków mlecza. Radziliśmy też, w jaki sposób mrozić żurek. 

ciasto
Fot. YouTube/smakikatriny

Źródło: YouTube/smakikatriny

Zdjęcia: screen YouTube/smakikatriny