Właśnie się tego nauczyłam: z chleba, który mi został po świętach zrobię pyszną zupę. Cała rodzina już się oblizuje
Jak zwykle kupiłam za dużo chleba na Wielkanoc. Na szczęście jednak, w tym roku, czerstwe pieczywo się nie zmarnuje, bo właśnie poznałam rewelacyjny przepis. Zrobię z niego pyszną zupę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Przepis na to danie polecam każdemu smakoszowi.
Co zrobić z pieczywem po świętach?
Co roku mam ten sam problem po świętach. Zostaje mi pieczywo, które czerstwieje i nie nadaje się do kanapek. Jednak nie wyrzucam takiego chleba. Staram się nie marnować żywności, tylko produkty, które zostały, wykorzystywać w kuchni.
Z czerstwego chleba można zrobić bułkę tartą i jest to popularne w polskich domach. Jednak ja z czerstwego chleba, czy to białego, czy razowego, robię pyszną zupę. Nauczyłam się tego niedawno – wystarczy namoczyć pieczywo, przyda się tu bulion, czosnek i cebula. Do tego odrobina śmietany i natki pietruszki. Raz-dwa smaczna zupa dla całej rodziny będzie gotowa.
Te sklepy pozamrażały ceny produktów spożywczych. Pospiesz się z zakupami, to nie potrwa długoJak zrobić zupę z chleba?
Składniki:
- 250 g chleba białego lub razowego
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy zacznij od posiekania cebuli, czosnku i podsmażenia ich na maśle (zacznij od cebuli). Chleb pokrój, przełóż do garnka, dodaj podsmażone warzywa. Teraz zalej bulionem i gotuj, aż pieczywo zmięknie.
Dołóż śmietanę (rozmieszaj ją z bulionem w osobnym naczyniu, potem wlej do garnka), dopraw solą i pieprzem. Składniki zmiksuj, a zupę podawaj z grzankami i natką pietruszki. Ten prosty przepis daje pyszny efekt. Szybka zupa będzie smakować całej rodzinie.
Zupa pełna chleba i smaku
Dzięki temu przepisowi nie zmarnujesz chleba. Ugotujesz smaczną zupę, którą możesz podać np. ze skwarkami lub grzankami. Można dołożyć koperek, jeśli nie przepadasz za natką pietruszki. Wystarczy kwadrans i pyszna zupa gotowa.
Polecam każdemu, bo zupa choć prosta, jest znakomita. Z kilku składników przygotujesz danie, którym będą zajadać się mali i duzi smakosze. I nie wyrzucisz chleba. Pisaliśmy o tym, jak nie marnować wędliny, która została po świętach. Podawaliśmy przepis na pierogi z wiosennym farszem.
Źródło: mojegotowanie.pl