Smakosze.pl Przepisy Ta surówka pasuje do każdego obiadu, wystarczy marchewka i 2 dodatki. Smakuje lepiej niż z restauracji
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowe odżywianie to proste!

Ta surówka pasuje do każdego obiadu, wystarczy marchewka i 2 dodatki. Smakuje lepiej niż z restauracji

13 października 2023

Zdrowa surówka nie musi zawierać dużej liczby warzyw. W jesiennych kompozycjach warto postawić na marchewkę, która nie tylko jest tania, ale też smakuje doskonale. Wystarczy dodać do niej dwa inne frykasy, by uzyskać znakomity dodatek do dań głównych. W restauracji takiego nie zjecie.

Marchewka będzie smakowała lepiej niż kiedykolwiek

Bardzo lubię marchewkę. Niepozorne, pomarańczowe warzywo nie tylko obfituje w wiele cennych składników odżywczych, ale tez ma przyjemny lekko słodki smak. To sprawia, że doskonale łączy się z wieloma innymi produktami.

W ostatnim czasie stawiam na surówkę, w której do marchewki trafiają jeszcze dwa inne składniki. Warzywny miks świetnie wspiera organizm w walce z przeziębieniami i jest tak smaczny, że mało kto go odmówi. Koniecznie sprawdźcie przepis. Znajdziecie go w dalszej części artykułu.

Surówka z marchewki i 2 produktów.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowe odżywianie to proste!
Tyle na bazarze zapłacisz za jedną kanię. Nawet mięso na schabowego jest tańsze, to już przesada

Znakomita surówka z trzech składników

Bazą do surówki jest marchewka, która obfituje w karoteny. Ich wchłanianie jest lepsze, gdy w organizmie obecny jest tłuszcz. Dlatego też dodamy do rarytasu majonez.

Smak natomiast podkręcimy czosnkiem, który słynie z właściwości bakteriobójczych i przeciwwirusowych. Lepszego połączenia walorów wymyślić się nie dało.

Składniki:

  • 6 średnich marchewek
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g majonezu np. takiego

Trzy główne składniki surówki są łatwo dostępne. Majonez zdecydowanie polecam zrobić samodzielnie — macie wtedy pełną kontrolę nad smakiem i jakością. Taki pomysł wcale nie wydłuży przygotowania dodatku.

Jak zrobić pyszną surówkę z marchewki? Dodajcie 2 produkty

Marchewkę myję i obieram. Czyste obierki zachowuję do bulionu resztkowego, a warzywo ścieram na tarce o większych oczkach wprost do dużej miski.

Podobnie postępuję z obranym z łupiny czosnkiem , z tą różnicą, że wybieram tarkę o mniejszych otworach. Na koniec dodaje majonez i mieszam surówkę dokładnie. W razie potrzeby doprawiam ją solą.

Jak podawać surówkę z marchewki?

Wyrazisty warzywny miks świetnie pasuje zarówno do klasycznych dań mięsnych , jak i roślinnych kąsków z seitana czy wegetariańskich kotletów jajecznych .

Z marchewki zrobicie nie tylko surówkę. Jest idealnym materiałem na delikatne warzywne pulpety . Polecam także smakowity dodatek do obiadu w postaci kremowej marchewki z groszkiem .

Do surówki dodaję majonez.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zdrowe odżywianie to proste!
W Biedronce kompletnie powariowali. Masa produktów za ułamek ceny, dawno nie było tak tanio
Mama zrobiła dziś pieczarkową według pomysłu znanego kucharza. Taki przysmak na jesień mogłabym jeść na okrągło
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy