Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Tyle na bazarze zapłacisz za jedną kanię. Nawet mięso na schabowego jest tańsze, to już przesada

Tyle na bazarze zapłacisz za jedną kanię. Nawet mięso na schabowego jest tańsze, to już przesada

Kanie kosztują krocie
Źródło własne

Kanie stanowią świetny materiał na kotlety. Z grzybów tych wychodzi naprawdę fantastyczne danie, które potrafi być tańsze niż obiad z mięsem w roli głównej. W tym roku jednak sytuacja wygląda nieco inaczej.
 

Sezon na grzyby trwa w najlepsze

Jesienią skarby lasu królują na naszych talerzach. Zbieramy je w lasach, na łąkach, a czasem i na własnych działkach. Ci z nas, którzy — ze względu na brak czasu lub doświadczenia w grzybobraniu — chcą kupić rarytas, nieprzyjemnie się zdziwią.

Tegoroczne ceny grzybów bowiem potrafią przyprawić o zawrót głowy. Podczas ostatniej wizyty na Hali Targowej we Wrocławiu wypatrzyłam kanie. Choć miałam ogromną ochotę na kotlety, musiałam zrezygnować z zakupów. Dlaczego? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Wypatrzyłam kanie na targu.jpg
Źródło własne
Wsyp to do masy na sernik i porządnie wymieszaj. Z tym przepisem ciasto zawsze się udaje i nie pęka

Kanie kosztują krocie

Cena kani na targu przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Nie spodziewałam się, by wrocławska hala należała do bardzo drogich miejsc, ale zobaczenie tabliczki informującej o koszcie 8 złotych za sztukę było jak zimny prysznic.

Szybko policzyłam, że porcja dla czteroosobowej rodziny będzie mnie kosztowała aż 32 złote. A do tej kwoty musiałabym jeszcze doliczyć ceny dodatków. 

To znacznie więcej niż zapłaciłabym za schab czy boczniaki na obiad. Ich koszt w jednym z popularnych marketów wyniósłby 13-14 złotych. Tę cenę zapłaciłabym za składnik dla całej mojej rodziny. Różnica jest więc spora.

Dlaczego grzyby są drogie?

Możliwe, że cena kani podyktowana była lokalizacją sklepu. W końcu Hala Targowa we Wrocławiu jest miejscem, które przyciąga nawet turystów. Obawiam się jednak, że taki koszt grzybów może być standardem w tym sezonie.

Jeśli więc macie możliwość zebrania kani, polecam. Kotlety przyrządza się bardzo szybko i moim zdaniem są lepsze niż mięsne frykasy. Polecam wam też prostą jajecznicę z boczniakami — syci na długo, a grzyby te możecie samodzielnie hodować w swojej piwnicy.

Kania drogim grzybem.jpg
Źródło własne