Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Z jednym dodatkiem smakuje lepiej niż z chińskiej restauracji
Wyobrażasz sobie danie główne bez surówki? No właśnie, ja też nie. Dlatego chętnie podzielę się z tobą przepisem na surówkę, która pasuje do wszystkiego. Jeżeli dodasz ten jeden składnik, to będzie obłędna w smaku.
Surówka do podstawa
Obok mięsa i ziemniaków, surówka stanowi główny dodatek drugich dań. W okresie zimowym częściej sięgamy po przetwory, które robiliśmy latem. A w okresie kiedy upały uprzykrzają nam życie, sięgamy po świeżą sałatę, ogórki i pomidory.
Ta surówka z kapusty może być robiona przez cały rok. Składniki do niej dostępne są zawsze, a jej smak nigdy ci się nie znudzi. Nie zapomnij tylko o najważniejszym składniku, który totalnie zmieni jej smak.
Jak zrobić tę surówkę?
Znajomy, który polecił mi ten przepis powiedział, że to jest surówka jak u Chińczyka tylko, że o wiele lepsza. Robiłem ją parę razy i zawsze smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 2 marchwie
- natka pietruszki
- szczypior
Zacznij od pokrojenia liści kapusty na szerokość 5 mm . Pokrojoną kapustę przełóż do miski. Szczypior oraz pietruszkę drobno posiekaj i dodaj ją do kapusty. Marchew obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki . Dorzuć ją do pozostałych składników i wymieszaj.
Co to za składnik?
Same warzywa nie tworzą jeszcze smacznej surówki. Do pełni smaku brakuje sosu i tego jednego składnika. Mowa o czosnku, to właśnie on nadaje surówce charakteru.
Składniki na sos:
- 50 g jogurtu
- 50 g śmietany
- 50 g majonezu
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Do miseczki dodaj jogurt, śmietanę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszaj . Dodaj sok z cytryny, możesz użyć także soku z limonki. Na sam koniec dodaj przyprawy. Wymieszaj i przełóż do miski z warzywami.
Aby smak tej surówki był niezwykły obierz 4 ząbki czosnku. Przeciśnij je przez praskę i dodaj do miski z surówką. Całość wymieszaj i gotowe. To właśnie czosnek sprawia, że jest to zupełnie inna surówka. Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale Gotuj z Bożenka. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie z początku artykułu. Przeczytaj, także jak ugotować kluski śląskie, aby się nie skleiły oraz jak zrobić pączki, które swoją miękkość zachowają nawet na drugi dzień .