Smakosze.pl Przepisy Ta surówka pojawia się codziennie na moim stole. Do kotleta jest idealna
Fot. YouTube/leśneruno

Ta surówka pojawia się codziennie na moim stole. Do kotleta jest idealna

27 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Surówka to fantastyczny, a zarazem nieodłączny dodatek do obiadu, a konkretnie do drugiego dania. Mizeria, buraczki czy surówka z kiszonej kapusty to klasyczne dodatki do wielu potraw. Co natomiast powiecie na pyszną surówkę z ogórków kiszonych, która idealnie pasuje do kotleta i ziemniaczków? Koniecznie sprawdźcie, jak ją zrobić.

Surówka klasycznym dodatkiem do obiadu

Surówka na talerzu obok kotleta i ziemniaczków to obowiązek . Oczywiście w przypadku wielu innych potraw również. W Polsce przyjęło się, że takim największym klasykiem wśród surówek jest oczywiście mizeria . Jednak nie można jeść w kółko tego samego prawda? Od czasu do czasu trzeba przygotować coś innego, aby zadowolić nasze kubki smakowe .

Surówka z kiszonych ogórków jest świetnym wyborem, ponieważ możemy ją podać do obiadu , ale również bez problemu zjeść jako przekąskę. Szczególnie jeśli została zrobiona z ogórków własnej roboty .

Ogórki kiszone w misce i cebula na desce do krojenia
Fot. YouTube/leśneruno
Polacy ich nie kupują, a to najzdrowsze jajka. Lista zalet nie ma końca

Surówka idealna do obiadu

Surówka z ogórków kiszonych to dodatek do obiadu, który zrobimy w mgnieniu oka. Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu, więc zdążycie ją zrobić, zanim wystygnie posiłek . Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • Ogórki kiszone
  • Cebula
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Jak przygotować pyszną surówkę z ogórków kiszonych?

Zaczynamy od pokrojenia ogórków kiszonych w cienkie plasterki. Ewentualnie możemy też zetrzeć je na tarce . Przesypujemy je do miski.

Następnie kroimy dwie stosunkowo małe cebule w piórka i dodajemy do ogórków.

Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość skraplamy oliwą z oliwek lub olejem.

Na koniec naszą surówkę możemy posypać pokrojoną na drobno natką pietruszki .

Ogórki kiszone i inne składniki pomieszane w misce
Fot. YouTube/leśneruno

Sprawdź przepis na pyszny farsz do pierogów. Zobacz, w czym tkwi sekret wspaniałego krupniku .

Do zupy dodaję pęczek szczypiorku. Musisz tego spróbować
Zrobiłem czekoladę dubajską. Wyszła 100 razy lepsza niż ze sklepu i drogich cukierni
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy