Zrobiłem czekoladę dubajską. Wyszła 100 razy lepsza niż ze sklepu i drogich cukierni
Czekolada to bardzo uniwersalny smakołyk. Z pewnością jest ulubionym przysmakiem wielu osób. Istnieje wiele rodzajów czekolady, z różnymi nadzieniami czy owocami. Co gdyby samemu spróbować przyrządzić takie pyszności? Przedstawiamy przepis na czekoladę dubajską, która z pewnością zasmakuje niejednemu fanowi słodyczy.
Domowa czekolada dubajska
Dubajska czekolada w ostatnim czasie podbija nie tylko Internet, ale również serca wielu osób. Aktualnie jest już pewnie znana na całym świecie, ze względu na swój niepowtarzalny smak. Rozpływające się w ustach nadzienie pistacjowe w połączeniu z kakaową skorupką to niewątpliwie raj dla ludzkiego podniebienia.
Niestety jak sama nazwa wskazuje, taka oryginalna czekolada jest dostępna tylko w Dubaju. Ale można ją bez problemu przygotować samemu w domu. Koniecznie sprawdź jak to zrobić.
Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocuCzekolada dubajska lepsze niż ze sklepu
Satysfakcja z dobrego jedzenia jest zawsze, ale jest jeszcze większa, jeśli przygotujemy je sami. W związku z tym, aby przyrządzić domową czekoladę dubajską, potrzebujemy następujących składników.
Składniki:
- 160 g czekolady mlecznej lub ciemnej
- kataifi
- pasta pistacjowa
- łyżka masła
- posiekane pistacje
Jak zrobić domową czekoladę dubajską?
W pierwszej kolejności rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Efekt musi być taki, aby była płynna. W międzyczasie na spodzie sylikonowej formy układamy posiekane pistacje. Na to wylewamy połowę rozpuszczonej czekolady i starannie rozprowadzamy. Boki formy również należy obsmarować. Następnie wstawiamy na 30 minut do lodówki.
W kolejnym kroku na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy nasze kataifi na mniejsze kawałki i dodajemy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy przez chwilę, aż ciasto nabierze brązowej, złocistej barwy. Następnie dodajemy dużą porcję pasty pistacjowej i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się ładnie połączą, odkładamy całość do wystudzenia.
Wyjmujemy naszą czekoladę z lodówki i nakładamy na nią przestygniętą masę pistacjową, starannie ją rozprowadzając. Następnie wylewamy pozostałą porcję czekolady i ponownie równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowany smakołyk wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po upływie tego czasu wyjmujemy naszą czekoladę i delektujemy się smakiem.
Sprawdź przepis na sałatkę śledziową. Zobacz, jak zrobić faworki bez smażenia.