Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem czekoladę dubajską. Wyszła 100 razy lepsza niż ze sklepu i drogich cukierni
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.01.2025 22:00

Zrobiłem czekoladę dubajską. Wyszła 100 razy lepsza niż ze sklepu i drogich cukierni

Czekolada dubajska
Fot. Canva

Czekolada to bardzo uniwersalny smakołyk. Z pewnością jest ulubionym przysmakiem wielu osób. Istnieje wiele rodzajów czekolady, z różnymi nadzieniami czy owocami. Co gdyby samemu spróbować przyrządzić takie pyszności? Przedstawiamy przepis na czekoladę dubajską, która z pewnością zasmakuje niejednemu fanowi słodyczy. 

Domowa czekolada dubajska

Dubajska czekolada w ostatnim czasie podbija nie tylko Internet, ale również serca wielu osób. Aktualnie jest już pewnie znana na całym świecie, ze względu na swój niepowtarzalny smak. Rozpływające się w ustach nadzienie pistacjowe w połączeniu z kakaową skorupką to niewątpliwie raj dla ludzkiego podniebienia

Niestety jak sama nazwa wskazuje, taka oryginalna czekolada jest dostępna tylko w Dubaju. Ale można ją bez problemu przygotować samemu w domu. Koniecznie sprawdź jak to zrobić.

Dwie starannie ułożone czekolady
Fot. Canva
Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocu

Czekolada dubajska lepsze niż ze sklepu

Satysfakcja z dobrego jedzenia jest zawsze, ale jest jeszcze większa, jeśli przygotujemy je sami. W związku z tym, aby przyrządzić domową czekoladę dubajską, potrzebujemy następujących składników.

Składniki:

  • 160 g czekolady mlecznej lub ciemnej
  • kataifi
  • pasta pistacjowa
  • łyżka masła
  • posiekane pistacje

Jak zrobić domową czekoladę dubajską?

W pierwszej kolejności rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Efekt musi być taki, aby była płynna. W międzyczasie na spodzie sylikonowej formy układamy posiekane pistacje. Na to wylewamy połowę rozpuszczonej czekolady i starannie rozprowadzamy. Boki formy również należy obsmarować. Następnie wstawiamy na 30 minut do lodówki.

W kolejnym kroku na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy nasze kataifi na mniejsze kawałki i dodajemy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy przez chwilę, aż ciasto nabierze brązowej, złocistej barwy. Następnie dodajemy dużą porcję pasty pistacjowej i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się ładnie połączą, odkładamy całość do wystudzenia

Wyjmujemy naszą czekoladę z lodówki i nakładamy na nią przestygniętą masę pistacjową, starannie ją rozprowadzając. Następnie wylewamy pozostałą porcję czekolady i ponownie równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowany smakołyk wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę

Po upływie tego czasu wyjmujemy naszą czekoladę i delektujemy się smakiem.

Czekolada dubajska z nadzieniem pistacjowym
Fot. YouTube/The Cooking Foodie

Sprawdź przepis na sałatkę śledziową. Zobacz, jak zrobić faworki bez smażenia