Polacy ich nie kupują, a to najzdrowsze jajka. Lista zalet nie ma końca
Wokół jajek krąży wiele historii oraz mitów. Są też przedmiotem niezliczonej ilości badań. Można je idealnie wkomponować w dietę, jaką utrzymujemy. Jednak nie wszyscy wiedzą, jakie jajka są najzdrowsze, a to jest bardzo ważne w kontekście ich jedzenia. Odpowiedź może Cię zaskoczyć.
Jakie jajka są najzdrowsze?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Najzdrowsze są jajka od kury zielononóżki. Czym się charakteryzują? Przede wszystkim kury zielononóżki pochodzą z wolnego wybiegu. Najczęściej są chowane w małych gospodarstwach.
Jednak złą wiadomością jest to, że ich jajka są dość drogie. Ich cena może wynieść trzy razy więcej niż cena tych tradycyjnych. Ich skorupka podchodzi pod lekko zielonkawy, a sam smak jest słodki. Jakie są ich zalety?
Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocuJakie właściwości mają jajka od kury zielononóżki?
Jajka od kury zielononóżki są bardzo zdrowe, a nawet należą do jednych z najzdrowszych na świecie. Mają naprawdę wiele składników odżywczych. Przede wszystkim posiadają ogromne ilości aminokwasów. Ponadto zawierają one między innymi:
- witaminę E
- witaminę D
- witaminę A
- witaminę K
- witaminę B12
Dodatkowo badania wykazują w nich również obecność potasu czy magnezu.
Dlaczego warto jeść takie jajka?
Jajka od kury zielononóżki warto włączyć do diety przede wszystkim z powodu obecności cennych aminokwasów, takich jak lizozym, lecytyna, fosfityna i cystatyna. To właśnie dzięki nim te jajka charakteryzują się właściwościami przeciwbakteryjnymi oraz przeciwzapalnymi.
Witamina D jest istotnym składnikiem, który można znaleźć w jajkach od zielononóżki. Jej działanie wspiera odporność organizmu oraz reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, co jest kluczowe dla zdrowia mięśni, kości i tkanek. Natomiast witamina K odgrywa znaczącą rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz mineralizacji kości.
Sprawdź przepis na naleśniki po grecku. Zobacz, jaki jest najlepszy dodatek do kawy.