Do zupy dodaję pęczek szczypiorku. Musisz tego spróbować
Na zewnątrz pogoda nie dopisuje. W takie dni warto sięgnąć po rozgrzewającą zupę. Ten przepis potrafi poprawić humor. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować pyszną zupę szczypiorkową. Najważniejszy składnik możecie wyhodować sami w domu.
Ten składnik urośnie na Twoim parapecie
Jednym z najważniejszych składników w zupie szczypiorkowej, jest oczywiście szczypiorek. Pęczek bez problemu kupimy w sklepie, ale możemy go też samodzielnie wyhodować. Nawet zimą będzie rósł jak szalony.
Zacznijmy od podstaw. Przyda się doniczka, nasiona szczypiorku i gleba. Nasionka wysiewamy na głębokości 1-2 cm. Tak przygotowaną doniczkę stawiamy w dobrze nasłonecznionym miejscu. Jak już mamy gotowy pierwszy składnik, możemy przejść do przygotowania zupy.
Najgorsze warzywo do rosołu, omijaj szerokim łukiemJak zrobić zupę szczypiorkową?
Zupa szczypiorkowa jest naprawdę ciekawą propozycją. Możemy komponować dodatki według własnych preferencji. Zupę możemy podawać z makaronem lub ryżem, świetnie będzie smakować też z jajkiem ugotowanym na twardo.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- szczypta kurkumy i papryki
- 1 litr bulionu
- 3 łyżki drobnego makaronu
- pęczek szczypiorku
- 60 ml śmietany do zup 18%
Genialna zupa, która zaskoczy wszystkich
W garnku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy marchewkę również pokrojoną w kosteczkę. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na kostkę i dorzucamy na patelnię. Na koniec całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Kiedy wszystkie składniki są zarumienione, do garnka wlewamy bulion i całość gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i szczypiorek. Tak przygotowaną zupę podajemy z wybranymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się makaron lub ryż.
Zupa szczypiorkowa to ciekawa propozycja na obiad. Szybka w przygotowaniu i przepyszna. Sprawdź też nasz przepis na filet z kurczaka.