Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Jednego dodatku nikt by się nie spodziewał
Surówka z kapusty pekińskiej może być jeszcze smaczniejsza. Dodając do poszatkowanego warzywa tarte ogórki kiszone, nadamy jej niepowtarzalnego charakteru. Tak dobrego dodatku obiadowego nie znajdziecie w żadnej restauracji. Musicie spróbować.
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej zaskoczy dodatkiem
Prosta i pełna smaku surówka spodoba się całej waszej rodzinie. Jej wykonanie nie kosztuje wiele, a pasować będzie do różnych dań głównych. Warto spróbować.
Składniki:
- 600 g kapusty pekińskiej
- 400 g ogórków kiszonych
- 120 g gęstej śmietany
- 60 g majonezu np. wegańskiego
- solidna garść koperku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składników nie ma wiele, a surówka zachwyca smakiem. Równie krótkie, co lista potrzebnych produktów jest przygotowanie, które opisujemy w dalszej części artykułu.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka? Jeden składnik nada jej smaku
Zaczynamy od poszatkowania opłukanej kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją do miski. Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o większych oczkach.
Starannie odciskamy z nadmiaru soku — nie chcemy, aby przygotowana surówka „płynęła”. Dodajemy je do kapusty wraz ze śmietaną majonezem i koperkiem. Dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wskazówka: śmietanę klasyczną możemy zastąpić gęstą kokosową lub sojową wymieszaną z jogurtem. Jeśli użyjemy jeszcze bezjajecznego majonezu,, surówka będzie wegańska.
Do czego pasuje kwaśna surówka z kapusty pekińskiej?
Surówka świetnie sprawdzi się jakoś dodatek do kotletów schabowych, krokietów lub dań z grilla. Możecie ją podać także do warzywnych pulpetów, sznycli sojowych lub smażonego tofu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pełne smaku surówki. Spróbujcie koniecznie chrupiącego rarytasu z kalarepy . Być może skusi was również pełna białka surówka z czerwoną fasolą .