Smakosze.pl Przepisy Ta wersja szczawiowej może szokować. Jajko zastąpiono modnym rarytasem
canva/Peredniakina

Ta wersja szczawiowej może szokować. Jajko zastąpiono modnym rarytasem

9 czerwca 2023

Zupa szczawiowa jest znakomitym wiosennym daniem, które właśnie teraz warto sobie przygotować. Zamiast jaj do kwaśnego specjału tym razem dodamy ziemniaki. Będzie sycący i nad wyraz smaczny. Musicie spróbować.

Przepis na wegańską zupę szczawiową

Zupa szczawiowa w wersji wegańskiej niewiele różni się od klasycznej. Zamiast jajka dodajemy ziemniaki, a śmietanę zastępujemy śmietanką sojową. Dla chętnych będzie też tofu o jajecznym posmaku. Zapowiada się więc pysznie.

Składniki:

  • 1,5 litra warzywnego bulionu
  • 2 pęczki szczawiu
  • 2 średnie marchewki
  • 4-5 ziemniaków, późnych
  • 1 spora cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • 180 g tofu naturalnego (opcjonalnie)
  • czarna sól (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości o do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Ciocia Ania nie dodaje kajzerki do mielonych. Ma 100 razy lepszy patent

Jak przygotować placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków?

Zaczynamy od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oliwie z oliwek. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewki, chwilę podsmażamy. Łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i umytym oraz poszatkowanym szczawiem.

Chwile wszystko dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Po około 10 minutach dodajemy śmietankę sojową. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Jak podać wegańską zupę szczawiową?

Danie serwujemy z osobno ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym w kostkę i podsmażonym z dodatkiem czarnej soli tofu. Dodatek pełnego białka roślinnego serka nie jest konieczny, ale znakomicie podkręci smak dania.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite wiosenne zupy. Spróbujcie koniecznie smakowitej botwinki . Być może skusi was też prosta i pełna smaku zupa jarzynowa .

Wegańska zupa szczawiowa jest pyszna.png
canva/alisafarov

Są zakazane na grilla, ale Polacy masowo wrzucają je na ruszt. Lepiej wybrać inne mięso
Babcie zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki nim wychodziły chrupkie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy