Ciocia Ania nie dodaje kajzerki do mielonych. Ma 100 razy lepszy patent
Kotlety mielone są jednym z klasyków kuchni polskiej. Ciocia Ania przygotowuje je jednak zupełnie inaczej niż wszyscy. Zamiast moczonej w mleku kajzerki, wybiera chałkę. Potrawa dzięki temu wznosi się na nowy poziom smaku.
Sekret smaku kotletów mielonych
Szefowie kuchni debatują, czy lepiej moczyć kajzerkę na kotlety mielone w mleku czy w wodzie. Tymczasem ciocia Ania dodaje do nich smakowitą chałkę. Nietypowy dodatek sprawi, że danie będzie smaczniejsze niż kiedykolwiek. Poniżej prezentujemy przepis, który z pewnością stanie się hitem w wielu domach.
Kupił wędlinę w kilku sklepach, a potem ją zważył. Był zaskoczony wynikami eksperymentuPrzepis cioci Ani na wyjątkowe kotlety mielone
Lista składników:
- 2 kromki chałki
- 200 ml mleka
- 500 g mięsa mielonego (o tym jakie jest najlepsze przeczytasz tutaj)
- 1 jajko
- ⅓ szklanki bułki tartej
- 1 niewielka cebula
- 1,5 łyżki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soli
- pieprz do smaku wg uznania (najlepiej świeżo mielony)
- 1 szklanka bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania kotletów mielonych cioci Ani
Pokrój lub porwij dwie kromki chałki na małe kawałki i włóż do miski, a następnie zalej je 200 ml mleka.Po chwili dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
Do osobnej miski włóż mielone mięso. Dodaj do niego odciśniętą chałkę, jajko, zeszkloną cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wyrób mięso i uformuj z niego kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej. Gotowe kotlety smaż przez ok. 15 -20 minut. Szefowie kuchni szczególnie zalecają smażyć na tłuszczu zwierzęcym m.in. smalcu, tłuszczu gęsim i maśle. Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule.
Smacznego!