Ta zielona rolada jest hitem w moim domu. Co roku robię ją na Wielkanoc
Ta przekąska świetnie odnajdzie się na świątecznym stole. Jest jarska, zdrowa i niezwykle lekka, więc można ją jeść bez wyrzutów sumienia. A do tego prezentuje się niezwykle wytwornie.
Lekko na Wielkanoc
Choć świeże, młode listki szpinaku dostępne są w sieciach handlowych przez cały rok, ta ciekawa i charakterystyczna w smaku roślina wciąż niektórym źle się kojarzy. A nawet ci, którzy zrazili się w przedszkolu rozgotowaną zieloną brejką, ale później rozsmakowali w sałatkach ze świeżego szpinaku , szerokim łukiem omijają jego mrożone wydanie.
Tymczasem taki mrożony szpinak można zmienić w doskonałe potrawy, a te roladki z wędzonym łososiem należą do tej grupy. Szpinak zawiera cenne mikroelementy, zwłaszcza bogaty jest w żelazo, a łosoś dodatkowo dostarcza do naszego organizmu kwasy omega.
Roladki szpinakowe
Oto przepis na pieczoną roladę, w której szpinak pełni funkcję bazy, którą zazwyczaj nadajemy jakiemuś rodzajowi ciasta. To ciasto przygotowane jest jednak niemal bez mąki, nie jest więc bardzo bogate w węglowodany . To duża zaleta przy świątecznym stole, gdzie pokus sycącego jedzenia jest i tak aż nadto.
Składniki
- 500 g mrożonego szpinaku
- 300 g wędzonego łososia (plastrów)
- 300 g serka typu filadelfia
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: gałka muszkatołowa, ew. łyżeczka tartego chrzanu
- Sól, pieprz
Przygotowanie roladek ze szpinakiem i łososiem
Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy na sitku lub wykręcając w tetrowej ściereczce na suchą masę. Żółtka jajek rozcieramy z dwiema łyżkami mąki i mieszamy w misce z odciśniętym szpinakiem. Do miski dodajemy starty lub drobno posiekany czosnek i przyprawy do smaku.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy w całość i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do prostokątnej formy, wyrównujemy i dociskamy, by uzyskać bazę rolady . Wstawiamy ją na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostudzenia.
Serek śmietankowy przyprawiamy chrzanem. Upieczoną bazę szpinakową delikatnie przekładamy na folię spożywczą . Najłatwiej zrobić to, odwracając ją razem z papierem do pieczenia, a następnie delikatnie zdejmując papier z wierzchu.
Szpinak delikatnie smarujemy masą serową na podobną grubość. Równomiernie rozkładamy masę. Na powierzchni serka układamy plastry wędzonego łososia. Roladę zawijamy, pomagając sobie folią. „Domkniętą” folią spożywczą, roladę wkładamy do lodówki na kilka-kilkanaście godzin, by dobrze stężała . Podajemy pokrojoną w plastry.
Wypróbuj też przepisy na wielkanocną sałatkę warstwową i niezwykłą panierkę do kotletów .