Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę sałatkę dostałem od cioci. Podaję ją co roku na Wielkanoc zamiast jarzynowej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.03.2024 10:03

Przepis na tę sałatkę dostałem od cioci. Podaję ją co roku na Wielkanoc zamiast jarzynowej

sałatka z jajkiem
Canva/egiss

Świąteczna sałatka niejedno ma imię. Choć wielu nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej jarzynowej, warto czasem postawić na eksperymenty. Doskonałe rezultaty daje ten – warstwowa sałatka bogata w białko.

Sałatka warstwowa

Taka sałatka to niezwykła mieszanka smaków. Połączenie ananasa i szynki nie powinno przesadnie zadziwiać, ale kiedy w jednej misce z tym owocem znajduje się jajko, brzmi to intrygująco. W tym wypadku ryzyko opłaca się – sałatka jest niezwykle ciekawa w smaku.

Jej dodatkowym atutem jest wygląd. Sałatkę taką można wykonać w szklanym naczyniu jako warstwową. Kolorowe pasy kolejnych składników będą doskonałą „jadalną dekoracją” świątecznego stołu. 

sałatka z jajkiem i cebulą
fot. Canva
Naukowcy alarmują: camembert może zniknąć. Już nigdy nie zjemy serów pleśniowych?

Jak zrobić sałatkę warstwową?

Sałatkę wykańczamy sosem majonezowo-jogurtowym, w którym proporcje obu składników możemy zmieniać według uznania. W naszym przepisie używamy kapusty pekińskiej, ale ten produkt też możemy zmienić na dowolną inną kapustę.

Składniki

  • 6 jajek
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • ½ ananasa (lub puszka plastrów w syropie)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Przygotowujemy sałatkę z ananasem

Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Kroimy je pionowo w plastry i najładniejsze z nich zostawiamy do dekoracji, a pozostałe części jajek siekamy. Groszek i kukurydzę odcedzamy osobno na sitku. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych okach, a szynkę kroimy w paski.

Do sałatki używamy najlepiej młodych łodyg selera naciowego. Jeśli są już bardziej zgrubiałe, obieramy stwardniałe łyka. Selera kroimy w półplasterki. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.

Na dnie salaterki układamy warstwę selera, a następnie kukurydzę, po czym szynkę. Na bokach naczynia układamy plasterki jajka. Pozostałą część jajka wykładamy jako kolejną warstwę. Dalej układamy pozostałe składniki sałatki. 

Przykrywamy całość wymieszanym jogurtem z majonezem przyprawionym do smaku solą i pieprzem. Na wierzch układamy warstwę posiekanej kapusty pekińskiej i pokrojoną w kostkę paprykę.

Wypróbuj też przepisy na faszerowaną mięsem cebulę i niezwykłe placki ziemniaczane.

sałatka z jajkiem i kukurydzą
fot. Canva