Smakosze.pl Przepisy Ta zupa bije na głowę fasolową i grochówkę, robię ją każdej zimy. Nic tak nie syci i nie rozgrzewa
YouTube/@DOMOWE OBIADY

Ta zupa bije na głowę fasolową i grochówkę, robię ją każdej zimy. Nic tak nie syci i nie rozgrzewa

24 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zima trwa jeszcze w najlepsze. Wciąż warto nasycić i rozgrzać swój organizm. Pomoże ci w tym ta zupa. Jest łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze wybornie smakuje. Przekonaj się sama.

Zupa jest najlepsza

Zupa to jedna z najważniejszych część naszego jadłospisu. Posiada wiele właściwości. Na przykład przez to, że składa się głównie z wody, zaspokaja sporą część dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Dodatkowo zupy zazwyczaj podawane są z makaronami, kaszami lub ziemniakami. Właśnie te składniki zawierają potrzebne węglowodany. Odpowiadają za dostarczenie energii komórkom, które odpowiadają za właściwe funkcjonowania naszego organizmu.

Nie można też zapomnieć o warzywach, które dostarczają masy istotnych składników odżywczych . Sama widzisz, że zupa oprócz właściwości rozgrzewających posiada jeszcze wiele innych. Dlatego nie pomijaj zupy i gotuj ją w swoim domu. Proponuję zacząć od tej, bo posiada wszystko, co powinna. Naje się nią każdy, a do tego rozgrzeje w chłodniejsze dni.

ziemniaki.jpg
Canva/@artem
Naleśniki po meksykańsku to prawdziwy hit. Są tak dobre, że robię je praktycznie co tydzień

Co będzie ci potrzebne?

Sprawdź listę składników i wybierz się na zakupy. Dopiero wtedy zaczniemy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale DOMOWE OBIADY, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 150 g surowego boczku
  • 250 g schabu
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2,5 l wody
  • 1 por
  • 300 g suszonych grzybów
  • 1 puszka fasoli konserwowej
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • majeranku
  • papryka słodka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić tę rozgrzewającą zupę?

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w średnią kostkę . Marchew obierz i pokrój na talarki. Odetnij zieloną część pora i pozostaw tylko jego białą część . Dokładnie ją wypłucz i posiekaj w cienkie piórka.

Do garnka wlej wodę. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchew, por oraz suszone grzyby . Gotuj na średnim ogniu. Odsącz fasolę i wsyp do garnka. Następnie obierz korzeń pietruszki, pokrój w plastry i wrzuć do pozostałych składników. Całość wymieszaj.

Wsyp przyprawy. I doprowadź do zagotowania . W czasie gotowania zupy zajmij się mięsem. Surowy boczek, kiełbasę oraz schab pokrój w kostkę o średniej wielkości . Rozgrzej patelnię i podsmaż wszystkie składniki.

Kiedy będą gotowe, wlej przecier pomidorowy i gotuj do momentu, aż zgęstnieje . Dopiero wtedy  dodaj zawartość patelni do gotującej się zupy. Zamieszaj. Gotuj przez około 25 minut i gotowe. Sprawdź, czym zagęszczać gulasz oraz dowiedz się jaki błąd popełniasz, jedząc czosnek .

boczek kiełbasa.jpg
Canva/@kazuhide isoe
Ten przepis na sałatkę dostałam od weselnej kucharki. Smakuje lepiej niż jarzynowa
Klopsiki zalewam nietuzinkowym sosem. Ten pyszny obiad każdy zajada ze smakiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy