Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na sałatkę dostałam od weselnej kucharki. Smakuje lepiej niż jarzynowa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.01.2024 14:22

Ten przepis na sałatkę dostałam od weselnej kucharki. Smakuje lepiej niż jarzynowa

sałatka
YouTube/@smacznedania

Sałatka, którą wszystkim polecam, doskonale prezentuje się na stole. Smakuje lepiej od tradycyjnej jarzynowej. Przepis na ten rarytas dostałam od weselnej kucharki, która jak mało kto, zna się na gotowaniu. 

Sałatka pełna smaku dla każdego smakosza

Czy lubisz jeść sałatki? Ja za nimi przepadam i chętnie korzystam z nowych przepisów. Dlatego, gdy dostałam recepturę od weselnej kucharki, długo nie czekałam. Przyrządziłam sałatkę z kurczaka, marchewki i orzechów w domu. Przepis okazał się prawdziwym hitem i teraz każdy mnie o niego prosi.

Polecam tę sałatkę, bo jest bardzo smaczna i nawet lepsza od tradycyjnej jarzynowej. Przygotujesz ją szybko, a ten smak na każdym zrobi wrażenie. Oprócz tego sałatka na stole wygląda niezwykle okazale. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Smaczne dania. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

sałatka
YouTube/@smacznedania
Strzelczyk pokazał jak zrobić oponki. Są lepsze niż faworki i pączki razem wzięte

Jak zrobić sałatkę z kurczaka, marchewki i orzechów?

Składniki:

  • ¼ kg piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 120 g sera żółtego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • pestki granatu
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki zacznij od zalania wrzątkiem rodzynek w misce. Odstaw na 15 minut. Ugotowaną pierś z kurczaka pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, a orzechy włoskie upraż na patelni. Gdy ostygną, drobno je posiekaj. 

Sałatkę układaj warstwami w pierścieniu. Najpierw połóż warstwę kurczaka, potem posmaruj majonezem, a po chwili ułóż warstwę marchewki. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem. Teraz pora na rodzynki, majonez i straty ser żółty. Znów połóż warstwę majonezu i posiekane orzechy włoskie. Sałatkę wstaw do lodówki na 15 minut. 

Sałatka, która zachwyca smakiem i wyglądem

Pokrój pomarańczę, a gdy wyjmiesz sałatkę z lodówki, zdejmij z niej pierścień do pieczenia. Wierzch dania udekoruj pokrojoną pomarańczą i pestkami granatu. Sałatka jest już gotowa do podania. Prezentuje się okazale i będzie ozdobą każdego stołu.

Jednak, co najważniejsze, to smakuje wyśmienicie. Smaki idealnie do siebie pasują i się przenikają. Taka sałatka sprawdzi się podczas przyjęć okolicznościowych, bo cieszy oko i zachwyca smakiem. Pisaliśmy o tym, jakiego pieczywa w swojej diecie należy unikać. Radziliśmy też, z czym pić kawę, by zachować szczupłą sylwetkę. 

sałatka
YouTube/@smacznedania

Źródło: YouTube/@smacznedania

Zdjęcia: screen YouTube/@smacznedania