Tą zupą co roku zaczynam wiosnę. Nie wierzyłam, że jest taka pyszna, dopóki sąsiadka nie dała mi spróbować
W końcu przyszła tak długo oczekiwana wiosna. Z tej okazji gotuję zupę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Składnik, z którego jest przyrządzona nie jest już dziś popularny w kuchni, może nawet wywoływać kontrowersje. Niepotrzebnie, bo ta roślina warta jest wypróbowania w kuchni.
Zupa z pokrzywy pełna smaku i witamin
Zupa z pokrzywy? Tak zareagowałam, gdy sąsiadka poczęstowała mnie zupą z tego powszechnie występującego w Polsce chwastu . Nieczęsto już się ją gotuję, więc dziś ta roślina w kuchni może trochę dziwić. Kiedyś była znacznie bardziej powszechna. Dziś także warto z niej przyrządzić smaczną zupę. Robimy ją wyłącznie z młodych (nie parzą!) listków, które zrywamy ze szczytu łodygi.
Dostarczą one nam witamin C, K i witamin z grupy B. Jedzenie pokrzywy wzmacnia, odporność, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, co nie jest bez znaczenia po świątecznym obżarstwie . Oprócz tego, pokrzywa podkręca metabolizm i wspomaga trawienie. Poniżej znajdziesz prosty przepis na smaczną zupę z pokrzywy.
Jak ugotować zupę z pokrzywy?
Składniki:
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- majeranek
- 3 łyżki śmietany
- 2 liście laurowe
- koperek
Przygotowanie zupy zacznij od sparzenia pokrzywy gorącą wodą. Dzięki temu upewnisz się, że już niewątpliwie nie będzie parzyła. Przy okazji i pozbędziesz się z niej drobnoustrojów . Pokrzywę pokrój i podsmaż na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i ziemniaki.
Dodaj też majeranek i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie, dołóż podsmażoną pokrzywę z czosnkiem. Gotuj jeszcze chwilę, po czym nalewaj do talerzy . Podawaj ze śmietaną i koperkiem.
Zupa z pokrzywy najlepsza na wiosnę
Zupa z pokrzywy ma lekko pikantny smak, nieco przypomina szczawiową i będzie idealna na wiosenny obiad. Dzięki niej oczyścisz organizm i dostarczysz mu wielu witamin . Smaczna, zdrowa zupa sprawi, że inaczej spojrzysz na tę roślinę, która niegdyś była popularna w kuchni.
Zerwij młode listki i ugotuj zupę, która może stać się kulinarnym zaskoczeniem. Dla mnie była, ale teraz, na wiosnę, już bardzo często gotuję to smaczne danie . Każdemu polecam ten prosty przepis. Pisaliśmy o smacznej surówce z ogórków kiszonych do obiadu. Podawaliśmy sposób Ewy Wachowicz na wędliny, które zostały nam z Wielkanocy.
Źródło: beszamel.se.pl