Zdziwiłem się, gdy znajoma powiedziała, że można mrozić żurek. Trzeba jedynie pamiętać o 1 ważnej zasadzie
Jeżeli zostało ci za dużo żurku po świętach, nie wylewaj go. Znajoma powiedziała mi, że tę zupę można z powodzeniem mrozić. Pamiętaj o jednej czynności, a możesz przechowywać tę zupę nawet przez 2 miesiące. Dowiedz się, jak poprawnie zamrozić i ciesz się smakiem zupy dłużej.
Znowu za dużo
Żurek to zupa, którą na Wielkanoc gotuje się w sporych ilościach. Pomimo tego, że uwielbia ją każdy i wielu czeka na nią cały rok, bardzo często zostaje po świętach. Nie każdy jest w stanie, ją przejeść i pyszny żur się marnuje.
Na szczęście w tym roku znajoma powiedziała mi, że można tę pyszną zupę zamrozić. To wspaniały sposób na zachowanie smaku, ale trzeba pamiętać o jednej zasadzie. Jej nieprzestrzeganie sprawi, że żurek się zepsuje. Już zdradzam o co chodzi.
Żadne smażenie, żaden piekarnik. Ten sposób na wątróbkę drobiową jest 100 razy lepszyCzy można mrozić żurek?
Mrożenie to popularny sposób na przedłużenie świeżości produktów spożywczych. W ten sposób przechowujemy mięso, czy pierogi. Ostatnio znajoma poradziła mi, aby zamrozić żurek. Nie wiedziałem, że to w ogóle możliwe.
Okazuje się, że żurek bardzo dobrze znosi ujemne temperatury. Aby go zamrozić, trzeba usunąć z niego dodatki, takie jak jajka, kiełbasa czy ziemniaki. Taką odcedzoną zupę trzeba przelać do odpowiedniego pojemnika i włożyć do mrożenia. To takie proste.
Pamiętaj o tej zasadzie
Mrożony żurek zachowa świeżość nawet do 2 miesięcy od daty zamrożenia. Dlatego pamiętaj, aby na pojemniku z zupą zapisać karteczkę z datą mrożenia. W ten sposób nie narazisz się na przykre dolegliwości trawienne.
Mrożenie to doskonały sposób na przedłużenie świeżości potraw. Szczególnie przydaje się po świątecznych ucztach. Po pewnym czasie wystarczy wyjąć potrawę z zamrażarki, rozmrozić i posiłek gotowy. Sprawdź przepis na zupę, z którą schudniesz oraz poznaj sposób Wachowicz na resztki ze świąt.