Smakosze.pl Przepisy Ta zupa jest lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte. Każdy poprosi o przepis
Materiał YouTube z kanału Gotuj z Bozenka

Ta zupa jest lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte. Każdy poprosi o przepis

26 lipca 2023

Zupa neapolitańska jest sycąca i niesamowicie smaczna. Mniej popularna niż pomidorowa czy ogórkowa, a zaskoczy kremową konsystencją i prostotą przygotowania. Zróbcie raz, a goście poproszą o dokładkę i wskazówki, jak wykonać ją w domu.

Przepis na wyśmienitą zupę neapolitańską

Neapolitański przysmak charakteryzuje się nietuzinkowym smakiem. Do jego wykonania wystarczy zaledwie kilka składników i mniej niż 30 minut. Południowy przysmak zachwyci całą rodzinę.

Składniki:

  • 1 litr bulionu np. warzywnego
  • 4 żółtka
  • 250 ml śmietany 12%
  • 200 g ulubionego sera żółtego
  • 75 g drobnego makaronu np. kolanek
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • natka pietruszki wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Jutro Biedronkę zaleją tłumy. Te produkty będą za bezcen, a pomidory kupisz nawet na przetwory

Jak zrobić pyszną zupę neapolitańską? Włoski rarytas posmakuje każdemu

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Ser żółty ścieramy na tarce o większych oczkach, a natkę pietruszki płuczemy i siekamy. Bulion podgrzewamy, a ciepłym hartujemy śmietanę. Dodajemy ją do garnka.

Podobnie postępujemy z żółtkami i ser — stopniowo mieszamy je z gorącym bulionem. Po 3-4 minutach podgrzewania, danie zdejmujemy z kuchenki i doprawiamy kurkumą, solą oraz pieprzem.

Wskazówka: dodajcie ugotowane warzywa np. brokuły, a zupa neapolitańska będzie jeszcze bardziej sycąca i bogata w smaki.

Jak podać zupę neapolitańską?

Włoskie danie musi zawierać makaron. Posypcie je też koniecznie świeżą, starannie posiekaną natką pietruszki , aby dopełnić smaku i sprawić, że potrawa będzie jeszcze przyjemniejsza w odbiorze.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Latem szczególnie dobrze sprawdzą się chłodniki. Polecamy bułgarski tarator i hiszpańskie gazpacho — zachwycą najbardziej wybrednych.

zupa neapolitańska.png
Canva / MK2014
Anna robi sernik na zimno z 2 składników. Nie znajdziesz lepszego ciasta na upał
Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy