Ta zupa jest lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte. Każdy poprosi o przepis
Zupa neapolitańska jest sycąca i niesamowicie smaczna. Mniej popularna niż pomidorowa czy ogórkowa, a zaskoczy kremową konsystencją i prostotą przygotowania. Zróbcie raz, a goście poproszą o dokładkę i wskazówki, jak wykonać ją w domu.
Przepis na wyśmienitą zupę neapolitańską
Neapolitański przysmak charakteryzuje się nietuzinkowym smakiem. Do jego wykonania wystarczy zaledwie kilka składników i mniej niż 30 minut. Południowy przysmak zachwyci całą rodzinę.
Składniki:
- 1 litr bulionu np. warzywnego
- 4 żółtka
- 250 ml śmietany 12%
- 200 g ulubionego sera żółtego
- 75 g drobnego makaronu np. kolanek
- 1 płaska łyżka kurkumy
- natka pietruszki wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszną zupę neapolitańską? Włoski rarytas posmakuje każdemu
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Ser żółty ścieramy na tarce o większych oczkach, a natkę pietruszki płuczemy i siekamy. Bulion podgrzewamy, a ciepłym hartujemy śmietanę. Dodajemy ją do garnka.
Podobnie postępujemy z żółtkami i ser — stopniowo mieszamy je z gorącym bulionem. Po 3-4 minutach podgrzewania, danie zdejmujemy z kuchenki i doprawiamy kurkumą, solą oraz pieprzem.
Wskazówka: dodajcie ugotowane warzywa np. brokuły, a zupa neapolitańska będzie jeszcze bardziej sycąca i bogata w smaki.
Jak podać zupę neapolitańską?
Włoskie danie musi zawierać makaron. Posypcie je też koniecznie świeżą, starannie posiekaną natką pietruszki , aby dopełnić smaku i sprawić, że potrawa będzie jeszcze przyjemniejsza w odbiorze.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Latem szczególnie dobrze sprawdzą się chłodniki. Polecamy bułgarski tarator i hiszpańskie gazpacho — zachwycą najbardziej wybrednych.