Smakosze.pl Porady Tak uratujesz wigilijny barszcz. Szybko odzyska piękny, rubinowy kolor
Fot. Shutterstock/nancy dressel

Tak uratujesz wigilijny barszcz. Szybko odzyska piękny, rubinowy kolor

21 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Barszcz czerwony powinien mieć intensywny, rubinowy kolor. Niestety wystarczy chwila, a zupa przestanie tak wyglądać. Wszystko przez podstawowy błąd. Jest jednak prosty sposób, by wigilijne danie było takie, jak powinno.

Barszcz z uszkami. Doskonały na uroczystą kolację

Barszcz czerwony z uszkami jest zupą , na którą decyduje się zdecydowana większość z nas. Na Wigilię możemy podać również zupę grzybową, rybną, a nawet migdałową, czy owocową, jednak to barszcz jest najchętniej wybieranym daniem podczas wigilijnej kolacji.

Najlepszy barszcz czerwony powstaje z domowego zakwasu z buraków. Do wywaru dodajemy również suszone grzyby, ziele angielskie, włoszczyznę, czosnek, majeranek. Ciekawym pomysłem na dodatek do barszczu są uszka ze śledziem . Nadają potrawie zupełnie innego wyrazu.

barszcz wigilijny.jpg
Fot. Canva/Dar1930
Sprawdź czy nie masz tego w domu. Jest warte fortunę

Dlaczego barszcz czerwony traci kolor?

Barszcz czerwony swój intensywny kolor zawdzięcza barwnikowi, który zwarty jest w burakach. Betaina, bo o niej mowa jest niestety dość nietrwała i ulatnia się pod wpływem kilku czynników. Najważniejszym z nich jest wysoka temperatura i czas gotowania.

Barszcz wigilijny gotowany długo na mocnym gazie na pewno straci kolor. Barwa potrawy może się również zmienić, gdy dodamy do niej za dużą ilość zakwasu lub wody po namaczaniu grzybów .

Jak uratować wigilijny barszcz?

Jeśli popełniłeś któryś z wyżej wymienionych błędów, a barszcz stracił kolor, możesz go jeszcze uratować. Wystarczy, że dodasz do niego odrobinę soku z cytryny lub octu. Zawarty w produktach kwas szybko przywróci rubinową barwę barszczu.

Zamiast cytryny i octu możesz również dodać do garnka startego na tarce buraka. Dodanie dodatkowej ilości warzyw zwiększy ilość betainy, a tym samym wigilijne danie będzie miało bardziej intensywny kolor.

Sprawdź również, jak uratować kwaśny bigos oraz jak szybko sparzyć kapustę na wigilijne gołąbki.

barszcz wigilijny.jpg
Fot. Canva/czarny_bez
Nie trąci mułem, a po usmażeniu jest soczysty i delikatny. Trik babci na wigilijnego karpia
Pierogi z tym farszem są lepsze niż z kapustą i grzybami. Od lat robię je na Wigilię
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy