Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi z tym farszem są lepsze niż z kapustą i grzybami. Od lat robię je na Wigilię
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.12.2024 08:46

Pierogi z tym farszem są lepsze niż z kapustą i grzybami. Od lat robię je na Wigilię

zaklejanie pierogów
Fot. Shutterstock/Damian Pawlos

Ten przepis wydaje się nietypowy. Łączy jednak kilka wigilijnych tradycji w jedno, dla wielu niespodziewane danie. Takie pierogi przypadną do gustu nie tylko dzieciom.

Pierogi na słodko na Wigilię

Jeśli chodzi o jadłospis, patrząc na to z zewnątrz trzeba przyznać, że nasza Wigilia jest niezwykle nietypowym świętem. Jadamy wtedy po pierwsze wegetariańsko, po drugie – co dziś już nietypowe – zgodnie z cyklem przyrody, który w grudniu nie dopieszcza nas jeśli chodzi o świeże produkty. Po trzecie wreszcie – często na słodko.

Mamy przy tym asortyment – często także dość nietypowych – produktów, których w święta nie może zabraknąć. Należy do nich między innymi mak. W tym przepisie występuje on w roli farszu do pierogów.

mak
fot. Canva
Nowość w Dino. W ofercie pojawiła się ryba idealna na Wigilię

Pierogi z makiem

Do farszu na pierogi z serem i makiem można użyć łyżkę gotowej masy makowej lub po prostu maku. Dodatkowo ziarenka można dosypać do ciasta, dzięki czemu gotowe pierogi będą zabawnie piegowate.

Składniki

  • 600 g mąki
  • Białko jednego i żółtka dwóch jajek
  • 30 g maku
  • 400 g twarogu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • Garść orzechów włoskich
  • Sól

Wigilijne pierogi z bakaliami

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i ¼ litra gorącej wody. Siekamy ciasto, kiedy będzie stygło, dodajemy jajko i zagniatamy na gładką masę. Owijamy je folią i odkładamy, by odpoczęło.

Drugie żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Łyżkami dodajemy twaróg i ucieramy na jednolitą masę. Do twarogu dodajemy mak, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Mieszamy. 

Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Zaklejamy i gotujemy jak inne pierogi – przez trzy minuty od wypłynięcia na powierzchnię wrzątku.

Wypróbuj też sposób na przechowywanie ciasta na pierogi i poznaj zdrową rybę na święta.

kluski z makiem
fot. Canva