Smakosze.pl Przepisy Tak zrobiony chleb z serem deklasuje pizzę. Rozpływa się w ustach
YouTube/@delicious day

Tak zrobiony chleb z serem deklasuje pizzę. Rozpływa się w ustach

6 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znudziła ci się pizza? Zrób chleb z serem według tego przepisu, a nie zawiedziesz się. Jest wiele razy lepszy niż włoski placek. Jego przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne.

Chleb, czyli kanapka z serem?

Jeżeli myślisz, że będziemy tutaj robili kanapkę z żółtym serem, to wyprowadzam cię z tego błędu. Ten przepis łączy smak klasycznej Margharity oraz puszystość pizzerki, którą może jadłaś w czasach szkolnych.

Idealnie sprawdzi się jako przekąska na wieczorne spotkanie ze znajomymi lub jako dodatek do innych dań. Na twoim miejscu wczytałbym się w przepis i zrobił przepyszny chleb zapieczony z serem na wierzchu.

margherita.jpg
Canva/@Giulia Verdinelli Photography
Robię to zamiast kotletów mielonych. Głębia smaku jest niesamowita

Co będzie potrzebne?

Do wykonania tej przekąski potrzeba dosłownie kilku rzeczy. Sprawdź listę, bo być może masz je wszystkie w swojej kuchni. Podobny przepis znajdziesz na kanale delicious day, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.

Składniki:

  • 5 g suchych drożdży
  • 8 g cukru
  • 20 ml oliwy
  • 150 ml wody
  • 250 g mąki
  • 250 g mozzarelli
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 g śmietany 18%
  • 40 g masła
  • bazylia

Jak zrobić ten chleb?

Zacznij od przygotowania ciasta na chleb. W tym celu do miski wsyp suche drożdże, cukier i wlej ciepłą wodę . Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie sypkie składniki się połączyły.

Wsyp mąkę, szczyptę soli . Wlej oliwę, wymieszaj i zagnieć. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki prostokątny placek.

Do małej miski włóż śmietanę, roztopione masło i wyciśnięte ząbki czosnku . Wymieszaj na jednolitą konsystencję. Otrzymanym sosem posmaruj ciasto. Na jego wierzch wysyp startą mozzarelle. Całość posyp suszoną bazylią. Piecz w 210 stopniach do momentu wyrośnięcia ciasta i roztopienia sera. Na koniec wystarczy pokroić na prostokąty i podawać. Sprawdź, co możesz zrobić z mięsa i makaronowych rurek oraz jak Strzelczyk robi oponki .

tarta mozzarella.jpg
Canva/@MSPhotographic
Paprykę kroję w pół i nadziewam mięsem. Ten farsz wygrywa wszystkie nagrody świata
Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy