Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię to zamiast kotletów mielonych. Głębia smaku jest niesamowita
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.09.2024 19:13

Robię to zamiast kotletów mielonych. Głębia smaku jest niesamowita

pieczone mięso mielone
youtube.com/@leckerschnell

Ten przepis odpowiada na pytanie „a co gdyby tak przyrządzić kotlety mielone inaczej"? Przyprawione w bogactwo warzyw i upieczone, a nie usmażone, będą zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych. Czy tracą przy tym na smaku? Wręcz przeciwnie, tylko zyskują.

Pieczone kotlety mielone

Pieczenie nie jest żadną nowością, jeśli chodzi o mięso mielone. Korzystamy z tej techniki choćby w przypadku dobrze nam znanych zapiekanek. Kiedy jednak przychodzi do kotletów mielonych, zazwyczaj sięgamy po patelnię.

Mięso mielone w tej wersji otwiera oczy niedowiarkom. Pyszne, rumiane sztuki wychodzą prosto z piekarnika. A w składzie mają moc warzyw, które nie tylko dodają smaku i zdrowia, lecz także stoją za niezwykle soczystą strukturą naszych kotletów.

gotowy kotlet mielony
youtube.com/@leckerschnell
Paprykę kroję w pół i nadziewam mięsem. Ten farsz wygrywa wszystkie nagrody świata

Kotlety z piekarnika

Takie kotlety można serwować dokładnie w takim samym towarzystwie jak każde inne schabowe. Kanał kulinarny Lecker Schnell, od którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, proponuje surówkę z kiszonek i cebuli i jest to doskonały akompaniament.

Składniki

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2-3 jajka
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Pieczemy kotlety mielone

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach. Odkładamy na sitko, przeciskamy i wrzucamy do miski z mielonym mięsem. Dodajemy poszatkowaną w blenderze cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Następnie dorzucamy posiekany pęczek natki pietruszki, startą na tarce marchewkę i wybite jajka. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy do smaku.

Z masy formujemy podłużne kotlety, nie dłuższe niż 10-12 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Od góry kotletów można łyżką lub nożem stołowym zrobić delikatne „nacięcia”. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. pół godziny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepis na chrupiące pałeczki ziemniaczane i pyszną surówkę z ogórków kiszonych.

składniki na mielone
youtube.com/@leckerschnell